ActualitateLocal

Fantasia, un sfert de veac de excelență corală! Este unul dintre ambasadorii de înaltă ținută ai Vasluiului!

De 25 de ani, corala Fantasia a devenit mai mult decât un simbol. Fantasia e un colț de rai, unde sufletul îți este scăldat cu sentimente și trăiri ale atâtor generații de copii, azi maturi, care au reușit prin glasurile de îngeri sa pună numele Vaslui pe buzele multora din țară și străinătate.

A fost nevoie de maestrul Vasile Negură, care ne-a dăruit un brand ce ar trebui să îl păstrăm cu sfințenie – FANTASIA.

A fost nevoie și de Sorin Popoiu, care prin slova sa meșteșugită cu cuvinte magice a smuls aplauze și a făcut cunoscut peste tot ce înseamnă cu adevărat marea familie, FANTASIA.

De 25 de ani ne încântă, ne uimește și reacționăm prin emoții, lacrimi și aplauze.

Viata lungă, FANTASIA și profesorului Vasile NEGURĂ!

Corala „Fantasia” a pornit la drum în iarna anului 1995, la Gimnaziul „Elena Cuza” din Vaslui. Din anul 2002 activează sub tutela Palatului Copiilor din localitate.

Debutul celor patruzeci de copii (cu vârste între 12-15 ani) a avut loc în primăvara anului 1996, într-o întrecere corală judeţeană. De atunci, „Fantasia” a devenit, destul de rapid, o prezenţă nelipsită din evenimentele artistice desfăşurate la nivel judeţean şi, mai târziu, pe scene din ţară şi din străinătate.

Corul a atins un înalt nivel de măiestrie vocală, transformând fiecare spectacol într-un eveniment artistic impresionant.

Forţa, acurateţea şi culoarea diferitelor interpretări, sensibilitatea şi entuziasmul prezenţei scenice au sporit frumuseţea şi valoarea repertoriului.

Corala „Fantasia” are un repertoriu bogat (peste 100 de cântece) a cărui paletă pleacă de la rafinamentul ritmic al muzicii sacre, trece prin sunetele gospel-ului şi ale jazz-ului, pentru a nu uita, în final, puritatea muzicii corale folclorice.

Explorarea entuziastă a muzicii internaţionale asigură varietatea, prospeţimea şi dinamismul repertoriului coralei.

Dintre premiile obţinute, am reţinut cel din martie, 1997 – Premiul I la Concursul Naţional al Corurilor Şcolare, Piatra Neamţ (secţiunea gimnaziu); două Premii I la Festivalul Internaţional «Orlando di Lasso», Camerino, Italia (secţiunile folclor şi coruri de copii, iunie 2002); Premiul I «Cum laudae» la Festivalul Internaţional al Corurilor de Tineret, Veldhoven, Olanda (la ediţiile din 2004 şi 2007); Diploma pentru inalta interpretare a muzicii corale, Ohrid, Macedonia (august 2008); Premiul I – secţiunea Coruri de Copii – la Ohrid, Macedonia (august 2009); Diploma de Argint la Festivalul Internaţional Coral de la Celje, Slovenia (2014) şi Diploma de Aur la Festivalul Internaţional “A ruginit frunza din vii”, Chişinău, Republica Moldova (noiembrie 2015), Trofeul Festivalului Internațional de Muzică Corală “Dobri Voinikov” de la Shumen, Bulgaria (2019) și locul 2 la Ohrid Choir Festival 2019, din Macedonia.

Dirijorul Coralei “Fantasia” este profesorul Vasile Negură, născut la 21 octombrie 1955 la Piatra-Neamţ. A absolvit Liceul de Muzică „Octav Bancilă” din Iaşi. A urmat cursurile Academiei de Muzică „George Enescu” din Iaşi şi a obţinut diploma de licenţă în specialitatea Pedagogie muzicală şi dirijat coral.

Vasile Negură, cetățean de onoare al Vasluiului

În prezent, este profesor la Gimnaziul „Elena Cuza” şi la Palatul Copiilor din Vaslui, în acelaşi timp, mentorul şi sufletul acestei formaţii.

Activitatea sa cu „Fantasia” a beneficiat de experienţa acumulată în anii în care a cântat în celebra Corală „Cantores Amicitiae”, instituţie muzicală a academiei muzicale ieşene iniţiată, formată şi manageriată de maestrul Nicolae Gîscă.

Dedicat prin şi cu excelenţă activităţii corale, profesorul Vasile Negură a primit, în mai 2000, Premiul Special pentru cel mai talentat dirijor, acordat de celebra Fundaţie „Madrigal – Marin Constantin”, Diploma de excelenţă în dirijat coral, acordată de Radio Iaşi, iar, in noiembrie 2015, Diploma pentru cel mai bun dirijor în cadrul Festivalului Internaţional Coral “A ruginit frunza din vii”, Chişinău, Republica Moldova

De asemenea, pentru promovarea pe plan naţional şi internaţional a localităţii în care îşi desfăşoară activitatea, i s-a conferit, în decembrie 2011, de către Primăria şi Consiliul Local, titlul de “Cetăţean de Onoare” al municipiului Vaslui.

Este membru în Comisia Naţională a profesorilor de muzică, care funcţionează în cadrul Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

A fost şi este frecvent invitat ca membru în juriile concursurilor şi festivalurilor corale, la nivel naţional şi internaţional.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button