ActualitateNaţional

Bilanţul activităţilor desfăşurate la nivelul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi în anul 2016

dsc_0016
Anul 2016 a reprezentat pentru personalul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi o perioadă în care s-au depus eforturi pentru îndeplinirea atribuţiilor la toate nivelurile şi realizarea standardelor de calitate în domeniile ce revin poliţiei de frontieră – controlul şi supravegherea frontierelor, cooperarea poliţienească, combaterea infracţionalităţii transfrontaliere, evaziunii fiscale, asigurarea ordinii şi liniştii publice în zona de frontieră.
În prezenţa domnului chestor principal de poliţie Liviu-Marius Galoș, adjunct al Inspectorului General al Poliției de Frontieră Române, a prefectului judeţului Iaşi domnul Marian Grigoraș, a președintelui Consiliului Județean Iași şi a şefilor de instituţii cu care au fost desfăşurate misiuni de cooperare, poliţiştii de frontieră ieşeni şi-au prezentat în data de 31 ianuarie, evaluarea activităţilor desfăşurate în anul 2016.
Din punct de vedere al situaţiei operative, activitatea poliţiştilor din cadrul Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Iaşi se prezintă astfel:

TRAFIC ÎNREGISTRAT
In anul 2016, valorile de trafic prin punctele de trecere ale frontierei aflate in zona de competenta I.T.P.F. Iaşi au înregistrat aproximativ 8.600.000 de treceri persoane, din care 5.300.000 cetăţeni U.E. şi 3.300.000 cetăţeni non-UE și 2.800.000 mijloace de transport.
FAPTE ILEGALE
În anul 2016 la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost înregistrate 1.189 evenimente de frontieră, constatându-se 1.936 infracţiuni, în care au fost implicate 1.572 persoane.
În anul 2016, au fost aplicate 2.978 sancţiuni contravenţionale, valoarea constatărilor fiind de 1.420.535 lei.

COMBATEREA MIGRAŢIEI ILEGALE
Dotările cu tehnică modernă de supraveghere atât pe timp de zi cât şi pe timp de noapte, fixe sau mobile cât şi mijloacele de mobilitate terestră şi pe apă, au făcut posibilă intervenţia promptă şi rapidă a tuturor echipajelor poliţiei de frontieră.
În anul 2016 la frontiera verde, s-a înregistrat un număr de 22 cazuri de încercare de trecere ilegală a frontierei de stat, fiind reţinute 36 persoane care intentionau sa treaca ilegal frontiera.

PREVENIREA ŞI COMBATEREA CONTRABANDEI ŞI A INFRACŢIUNILOR CONEXE
Pe linia prevenirii şi combaterii contrabandei şi a infracţiunilor conexe, la nivelul I.T.P.F. Iaşi au fost constatate 522 de infracţiuni. Urmare a măsurilor întreprinse au fost confiscate următoarele bunuri: 1.200.000 pachete ţigări, 2.300 litri alcool, și 136 de autovehicule folosite în traficul cu produse accizabile.

COMBATEREA TRAFICULUI INTERNAŢIONAL CU AUTOTURISME FURATE
Pe linia combaterii traficului internaţional cu autoturisme furate, la nivelul I.T.P.F. Iaşi, în urma activităţilor specifice desfăşurate, au fost constatate 30 de infracţiuni, în care au fost implicate 39 de persoane. Urmare a măsurilor întreprinse au fost descoperite 34 de autovehicule care figurau ca fiind declarate furate.

NERESPECTAREA REGIMULUI ARMELOR ŞI MUNIŢIILOR
Pe linia infracţiunilor de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, au fost constatate 29 infracţiuni, ocazie cu care au fost confiscate 11 arme ( neletale, de vanatoare etc.) şi 180 cartuşe.

FALS ŞI UZ DE FALS
Pe linia infracţiunilor de fals şi uz de fals au fost constate 341 infracţiuni săvârşite de participanţii la trafic care au prezentat la control fie pentru ei, fie pentru mijloacele de transport cu care se deplasau, documente care nu îndeplineau condiţiile de formă şi de fond ale celor autentice necesare trecerii frontierei.

PREVENIREA ŞI COMBATEREA BRACONAJULUI
Pe timpul acţiunilor specifice desfăşurate de poliţiştii de frontieră pe linia prevenirii şi combaterii braconajului, au fost constatate, în cursul anului 2016, 269 infracţiuni, au fost reţinute în vederea confiscării 1.653 kg peşte, în valoare de 19.064 lei, 43 bărci în valoare de 131.300 lei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button