Autentic la Hora din Străbuni


Ediția din acest an a Festivalului Internațional de Folclor “Hora din Străbuni” s-a bucurat de aprecierile și superlativele participanților și spectatorilor. Timp de cinci zile, scena Teatrului de Vară oferind un adevărat regal folcloric. Vasluienii nu au fost deloc indiferenți și, seară de seară, spectacolele s-au jucat cu casa închisă.
La Vaslui, spanioli, sârbi, muntenegreni, peruani, columbieni, români, georgieni, vietnamezi, armeni și turci și-au deschis sipetele pline de comorile lăsate de strămoși și le-au dăruit spectatorilor, care au aplaudat în picioare prestațiile artiștilor.
Localnicii au avut bucuria de a vedea în acest an “Au Co” din Vietnam, “Araks” din Armenia, “Volodja” din Muntenegru, “Imeri” din Georgia, “Estefania Caicedo” din Columbia, “Istanbul Yeditepe” din Turcia, “Peru Multicolor” din Peru, “Zora” din Serbia și “El Candil” din Spania. Măreția dansurilor georgiene, grația sârboaicelor, ritmurile îndrăcite ale columbienilor au făcut parte din meniul bogat al “Horei din Străbuni”, festin din care s-au îndestulat toți cei prezenți la Teatrul de Vară.
Din România, au participat ansamblurile folclorice “Mureșul” Târgu Mureș, “Maramureșul” din Baia Mare, școala de dans românesc “Larisa și Marin Barbu”, “Trandafir de la Moldova” Huși și “Lugojana” Lugoj.
În prim-plan au fost și multe formații de dansatori din județ. Apariția lui Nea Mărin (Marin Barbu) nu a putut trece neobservată de public.
El s-a bucurat la prestația multor formații din Vaslui, care au oferit momente de artă autentică. Cunoscutul coregraf a ținut să remarce buna organizare a Festivalului “Hora din Străbuni”, caracterizându-l drept unul dintre cele mai bune evenimente de folclor organizate în România.
Aseară, în miez de noapte, s-a tras cortina peste Festival, lăsând în urmă multe aplauze și determinându-i pe organizatori, Centrul Creației Populare, Consiliul Județean și Primăria Vaslui, să se gândească deja la cea de-a șasea ediție a “Horei din Străbuni”, care va avea loc în 2019.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ambulanță scoasă din nămeți de un grup de tineri la Ghergheleu

O ambulanță trimisă la o urgență în localitatea Ghergheleu, comuna Codăești, a rămas blocată în …

Ambulanţă care transportă doi pacienţi la un centru de dializă, blocată pe DC37

O ambulanţă cu doi pacienţi transportaţi pentru dializă a rămas blocată în zăpadă pe DC …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *