Thursday , 29 September 2022, 22:12

Atenție la căpușe!

Încălzirea vremii favorizează apariţia şi răspândirea căpuşelor şi, implicit, a bolilor transmise de aceste artropode. Astfel, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui dorește să atragă atenția cetățenilor asupra riscului, precum şi asupra modalităţilor de evitare a acestor infecţii.

O parte din căpuşe nu transmit boli şi nici nu determină apariţia unor probleme grave de sănătate gazdei, altele însă, reprezintă principalul vector al  meningitei cu Borrelia burgdorferi – boala Lyme.

Boala Lyme se manifestă prin eruptie cutanată roşiatică, de formă circulară, aparută în jurul muşcăturii, dureri musculare şi articulare, febră, frisoane, inflamarea ganglionilor limfatici, iar simptomele apar de obicei la 30 de zile de la momentul muşcăturii.

De la începutul anului 2022, la nivelul judeţului Vaslui a fost înregistrat un singur caz de borelioză.

Având în vedere că activităţile în aer liber sunt din ce în ce mai frecvente, crescând astfel şi  riscul muşcăturilor de căpuşe, Direcția de Sănătate Publică Județeană Vaslui  recomandă populaţiei următoarele:

Măsuri protective pentru om:

  • evitarea zonelor cu iarbă înaltă, arbuști, păduri, în care expunerea la căpușe este foarte mare;
  • în situația expunerii purtarea unor haine deschise la culoare, pantaloni lungi introduşi în şosete de culoare deschisă, pantofi deschişi la culoare, fără orificii sau decupaje;
  • inspectarea corpului cu atenţie şi înlăturarea căpuşelor nefixate pe piele;
  • în situația în care s-au identificat capușe fixate pe suprafața corpului, se recomandă prezentarea la medic pentru a putea fi îndepărtate, reducându-se astfel riscul apariției unor reacții inflamatorii tegumentare, dar și riscul de transmitere a unor boli infecțioase. De asemenea, se recomandă prezentarea de urgenţă la medicul specialist;
  • în cazul expunerii profesionale se recomanadă purtarea echipamentului de protecţie, instruire privind simptomatologia bolii şi modalităţile de prevenire.

Măsuri privind zonele favorabile dezvoltării căpuşelor:

  • tăierea vegetaţiei înalte (ierburi, tufişuri), tunderea gazonului, îndepărtarea/arderea frunzelor uscate, înlăturarea vegetaţiei din vecinătatea sau de pe pereţii caselor;
  • controlul animalelor-gazdă: distrugerea/îndepărtarea rozătoarelor prin depozitarea corectă a gunoiului menajer, deratizare preventivă în focar,  tratarea animalelor de companie  şi a celor domestice (oi, capre, vaci, cai şi păsări de curte) cu acaricide adecvate, dezinsecţia adăposturilor de animale, conform indicațiilor medicului veterinar;
  • controlul chimic cu acaricide al populatiilor de căpuşe, prin pulverizare pe zone restrânse (curţi, verande, terase, pereţii caselor) şi pe zone cu vegetaţie propice dezvoltării căpuşelor (parcuri, garduri vii, spaţii de joaca pentru copii, etc).

Mușcătura de căpușă în sine, nu este periculoasă, dar există riscul transmiterii unor infecții în sânge atunci când se hrănesc și să provoace boli grave. Riscul de infecție este mai mic dacă este dedectată și îndepărtată imediat.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

„Conduita preventivă salvează vieți” este mesajul transmis de polițiștii vasluieni

În perioada septembrie 2022 – martie 2023, polițiștii rutieri din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean …

Amenzi în valoare de peste 1,2 milioane de lei, date de comisarii Gărzii de Mediu de la începutul anului

Reprezentanţii Comisariatului Judeţean Vaslui al Gărzii Naţionale de Mediu au dat amenzi în valoare de …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *