ActualitateLocal

Aproximativ 4.000 de cetăţeni au participat la o caravană de depistare a tuberculozei

3.973 de persoane din 21 de comune vasluiene au participat la o campanie de depistare activă a tuberculozei, cetăţenii beneficiind de serviciile gratuite de depistare a bolii puse la dispoziţie de caravanele Institutului de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ din Bucureşti.

Potrivit organizatorilor caravanei mobile, România este ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de bolnavi de tuberculoză, motiv pentru care a fost demarată o campanie pentru depistare precoce a acestei boli infecţioase în toate judeţele ţării printr-un amplu proiect derulat cu ajutorul unor caravane mobile finanţate din fonduri europene şi guvernamentale.

‘Comunele din judeţul Vaslui selectate pentru a face parte din acest proiect sunt cele în care au fost înregistrate cazuri noi de tuberculoză în ultimii ani. Conform datelor statistice, incidenţa tuberculozei în Vaslui este de 51,8 cazuri la suta de mii de locuitori. 289 dintre beneficiarii serviciilor de screening gratuit din judeţul Vaslui au ridicat suspiciuni de tuberculoză motiv pentru care au fost trimişi spre investigaţii suplimentare către dispensarele TB din zonă. În cazul acestor beneficiari se efectuează analize suplimentare pentru stabilirea diagnosticului de tuberculoză şi a tratamentului aferent, rezultatele finale fiind disponibile la 60 de zile de la ridicarea probelor pentru analize. Pacienţii din aceste comune diagnosticaţi cu tuberculoză beneficiază de serviciile de consiliere şi sprijin asigurate de partenerii de la Federaţia UNOPA. În paralel, Asociaţia pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă – ASPTMR asigură servicii de suport telefonic pentru pacienţii diagnosticaţi cu tuberculoză ce au situaţii sociale dificile, astfel încât aceştia să poată urma tratamentul până la vindecare’, au transmis organizatorii campaniei.

Caravana ‘Screening TB’ este un cabinet mobil , fiind o camionetă adaptată, dotată cu aparatură de radiologie şi diagnostic molecular rapid – cea mai avansată metodă de identificare a infecţiei cu bacilul tuberculozei – precum şi un program de inteligenţă artificială care ajută la depistarea tuberculozei şi a altor 14 patologii pulmonare. Serviciile medicale ale caravanei sunt asigurate de personal medical specializat.

Caravana ‘Screening TB’ face parte din cel mai mare proiect de depistare activă a tuberculozei derulat de România în ultimii 30 de ani – proiectul POCU/4.9/225/117426 – ‘Organizarea de programe de depistare precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente’; proiect finanţat din fonduri europene şi implementat la nivel naţional de către Institutul de Pneumoftiziologie ‘Marius Nasta’ – Bucureşti şi a partenerilor săi, cu sprijinul Ministerului Sănătăţii.

Mobilizarea populaţiei pentru participarea la screeningul gratuit al tuberculozei s-a realizat cu ajutorul Direcţiei de Sănătate Publică Vaslui, a autorităţilor locale, a reţelei de asistenţă medicală comunitară, prin implicarea echipelor comunitare integrate, asistenţi medicali comunitari, mediatori sanitari, asistenţi sociali şi a medicilor de familie, proiectul beneficiind de suportul Prefecturii judeţului Vaslui, precum şi al reprezentanţilor locali ai Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere şi Control al Tuberculozei – PNPSCT.

‘Activităţile de prevenţie sunt o prioritate pentru Direcţia de Sănătate Publică Vaslui, iar reţeaua de asistenţă medicală comunitară reprezintă o resursă extrem de importantă, fără de care, activităţile esenţiale pentru asigurarea accesului populaţiei şi în special a segmentului defavorizat la serviciile de sănătate, nu ar avea impactul dorit’, a precizat coordonatorul judeţean al activităţii de asistenţă medicală comunitară, Ofelia Mihaela Pais.

24 Martie este Ziua mondială de luptă împotriva tuberculozei.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button