ActualitateLocal

Alexandru Miron, premiat la Gala Sportului Vasluian


2017 a fost un an propice pentru atletul veteran, Alexandru Miron. Bârlădeanul este campion național și balcanic la săritura în înălțime, vicecampion balcanic la săritura cu prăjina, vicecampion național la 60 m, 60 m garduri, aruncarea greutății, la întrecerile indoor. Acesta a mai câștigat competițiile naționale la pentatlon și heptatlon.
La Campionatul Național de atletism în aer liber, Alexandru Miron a câștigat probele săritura cu prăjina, aruncarea discului, aruncarea greutății și aruncarea suliței.
Tot anul trecut a participat la Campionatul European, de la Aarhus (Danemarca), unde a obținut locul 17 din 29 de participanți la proba de decatlon.
Alexandru Miron este inginer la bază şi de o viaţă îşi petrece activitatea profesională la catedră, ca profesor de specialitate.
La vârsta la care mulţi se gândesc la pensionare, profesorul Miron a revenit la pasiunea din tinereţe. Avea 55 de ani când a reînceput antrenamentele intense. La cei 62 de ani ai săi este plin de energie, face sprinturi, sare cu prăjina şi aruncă greutăţi. Îşi doreşte ca atletismul să ajungă sport în masă, să vadă oameni de toate vârstele cum aleargă din plăcere pe străzi sau pe aleile parcului, aşa cum a văzut că se practică în Italia sau în alte ţări occidentale.
Alexandru Miron şi-a descoperit calităţile sportive din întâmplare, la sfatul medicului. După o răceală puternică la vârsta de 8-9 ani, era foarte slăbit şi mama sa a vrut să-i întărească imunitatea cu vitamine. Doctorul i-a recomandat să facă mişcare pentru fortifiere, lucru pus în practică.
Performanţe sportive a înregistrat încă din timpul adolescenţei, ca elev al Liceului Industrial Construcţii Maşini Iaşi. În 1972 era campion naţional la 100 de metri garduri. Un an mai târziu, în 1973, datorită punctului obţinut de el la 400 de metri garduri, reprezentativa judeţului Iaşi a promovat în divizia A. După 1978 a renunţat la atletism pentru orientare sportivă. Dragostea din tinereţe pentru sport a revenit mult mai târziu. În 2011, imediat după reluarea antrenamentelor zilnice, au apărut şi rezultatele ca atlet veteran, în ciuda faptului că s-a accidentat grav încă de la primele antrenamente. Neavând pistă cu obstacole, sărea peste băncile din parc şi a călcat pe o bordură. O fisură de ligamente l-a ţinut departe de sport trei-patru luni, dar nu şi-a abandonat visul de a face performanţă.
În acelaşi an, după convalescenţă, a obţinut titlul de campion balcanic în Slovenia, la 100 de metri garduri, şi titlul de vicecampion balcanic la săritura în înălţime. În 2012 a participat pentru prima dată la Campionatul Mondial pentru Atleţii veterani din Finlanda, la Jyvaskyla. Acolo a obţinut două recorduri naţionale. Unul la săritura în înălţime de sală (1,48 de metri) la categoria 55-60 de ani şi la pentatlon sală, probă la care a obţinut 2.669 puncte. Tot în Finlanda s-a accidentat grav şi a avut nevoie de nouă luni de recuperare.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button