Anunţuri

Adopția, șansa copilului abandonat la o familie

Există familii care şi-ar dori să adopte un copil însă nu dețin informații suficiente cu privire la procesul ce trebuie parcurs până la finalizarea adopţiei. În egală măsură, există copii care au nevoie de căldura sprecifică unui cămin şi ocrotirea stabilă și permanentă din partea unor părinți.         

Adopţia reprezintă o soluţie alternativă  doar pentru copiii din sistemul de protecție specială pentru care nu s-a reuşit reintegrarea sau integrarea în familie şi operaţiunea juridică prin care se creează legătura de filiaţie între adoptator şi adoptat, precum şi legături de rudenie între adoptat şi rudele adoptatorului. Familia care doreste să ia în adoptie un copil, trebuie să depună la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului o cerere scrisă în vederea evaluării condițiilor morale și materiale și obținerea atestatului ca familie/persoană aptă să adopte un copil.

Care sunt etapele adopției?

Procedura adopției interne presupune parcurgerea următoarelor etape pentru persoana sau familia care dorește să adopte:

– Obținerea atestatului de persoană sau familie aptă să adopte;

– Încredințarea copilului în vederea adopției;

– Încuviințarea adopției;

Pentru copilul care urmează să fie adoptat, procedura adopției interne presupune parcurgerea următoarelor etape:

– Deschiderea procedurii adopției interne;

– Încredintarea în vederea adopției;

– Încuviințarea adopției;

Familia sau persoana adoptatoare sunt monitorizate după încheierea adopției pe o perioadă de 2 ani. Legea exclude orice legături/contacte între părinții biologici ai copilului și adoptatori.

Efectele adoptiei

Prin adopție, copilul dobândește numele celui care adoptă. Pe baza hotarârii irevocabile de încuviințare a adopției, Serviciul de Stare Civilă competent va întocmi, în condițiile legii un nou act de naștere al copilului în care adoptatorii vor fi trecuți ca fiind părinții firești. Părinții adoptivi preiau drepturile și obligațiile părinților naturali, iar copii adoptați au toate drepturile și obligațiile copiilor naturali.

Pentru mai multe informații privind etapele procedurii adopției, adresați-vă personal la sediul DGASPC Vaslui, situat în Șoseaua Națională Vaslui-Iași nr. 1, ori apelați numărul de telefon 0235/315138.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button