Școala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad a fost modernizată

Școala „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad a fost modernizată

În cadrul unei ceremonii, imobilul în care funcționează Școala gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” din Bârlad a fost sfințit de către PS Ignatie, Episcopul Hușilor.

Alături de preotul Andrei Mereuță, Protopopul Bârladului, și în prezența autorităților locale și județene, Preasfinția Sa Ignatie a oficiat o slujbă specială pentru noua școală recent finalizată printr-un ambițios proiect al Primăriei Bârlad, care s-a ridicat la peste 9 milioane de lei, din care două milioane lei din bugetul local.

Totodată, s-a sfințit și o troiță din imediata apropiere a școlii, iar bustul Episcopului al cărui nume școala recent reabilitată cu mândrie îi poartă numele a fost relocat într-un spațiu mult mai vizibil.

„În primul rând, vă urez bun-venit în această unitate școlară, care acum arată ca una nouă, ridicată din temelii! Este o bucurie mare pentru toți să fim aici, în prezența Preasfinției Sale! Povestea acestei școli a început încă din 2020, când am încercat să accesăm fonduri pe Mediu, pentru reabilitarea clădirii. A fost foarte greu iar atunci nu puteam primi decât șase milioane de lei pentru ce aveam de făcut. Din acest considerent ales să ne îndreptăm către PNNR, de unde am reușit să primim 7 milioane lei, la care am mai adăugat noi două milioane lei. Astfel, adăugăm acum încă o lucrare finalizată la zestrea tot mai consistentă a obiectivelor de interes educațional pe care am reușit să le vedem realizate. Vorbim aici despre grădinițele 8 și 2, dar și 5, care a primit un spațiu ridicat din temelii, la fel ca și creșa de pe strada Mircea cel Bătrân. Urmează Școala profesională, dar și alți câțiva ani de investiții în forță și în alte unități de învățământ. Mă refer aici la Liceul „Cuza”, Colegiul „Codreanu”, Liceul „Eminescu” și Școala „George Tutoveanu”, dar avem speranțe reale pentru Liceul Pedagogic și pentru încă două noi creșe, una pe strada Căpitan Grigore Ignat și una pe strada Aleea Crângului. Prin urmare, toate gândurile noastre de bine se îndreaptă către toți cei care au fost alături de noi. Mulțumim Preasfințitului Ignatie, care și-a făcut astăzi timp să fie alături de noi, pentru a încununa această reușită a noastră. Le mulțumesc și colegilor din Primărie, cei mai puțin văzuți dar care au lucrat necontenit la acest proiect, Inspectoratului Școlar Județean, care ne-a ajutat cu relocarea elevilor pe durata lucrărilor, foștilor și actualilor consilieri locali, foștilor și actualilor directori ai școlii, dar mai ales constructorilor și proiectanților. În final, gândurile mele se duc spre regretatul profesor Ioan Deleanu, de la Cluj, care spunea că grandoarea sau decăderea unei instituții depinde de oamenii care le crează sau lucrează în ea. Cum sunt oamenii, așa sunt instituțiile! Restul este retorică. Deci, noi am făcut școala, v-o predăm astăzi iar dumneavoastră, toți cei ce vă desfășurați activitatea aici știți ce aveți de făcut! Și sunt convins că veți produce aceleași generații de succes care vor face cinste Bârladului și întregului învățământ românesc!”, s-a adresat audienței primarul Dumitru Boroș.

La eveniment au mai participat deputatul Ana Rinder, Costel Zară, vicepreședinte al Consiliului Județean Vaslui, Florin Palade, viceprimarul Bârladului, consilieri locali, cadre didactice, părinți și elevi ai unității. Ziua s-a încheiat cu un simpozion internațional, aflat la cea de-a patra ediție, la care au participat, pe lângă partenerii locali, și cei din instituții publice din Spania, Republica Moldova și România.

Reamintim că Proiectul „Creșterea eficienței energetice a Școlii „Episcop Iacov Antonovici” a prevăzut executarea de lucrări pentru eficientizarea energetică a pereților exteriori, a ferestrelor și ușilor, a acoperișului, a pardoselilor, montaje de panouri fotovoltaice și de sisteme inteligente de umbrire pentru sezonul cald, care permit, însă, iluminarea și încălzirea naturală a spațiilor pe timp de iarnă. Totodată, s-au realizat și lucrări la instalația electrică, prin introducerea unui sistem de iluminat economic (cu becuri led și senzor de prezență – în grupurile sanitare), la instalația de ventilare (introducerea unui sistem descentralizat de ventilație cu recuperarea de căldură, câte un echipament în fiecare sală de clasă). La Școala „Ep. I. Antonovici” învață actualmente 900 de elevi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *