Tuesday , 24 November 2020, 23:14

3 aprilie, Ziua Jandarmeriei Romane

jandarmeria-romana
In anul 1850, s-a votat “Legiuirea pentru reformarea Corpului Slujitorilor în Corp de Jandarmi”, care a fost publicată sub formă de “Ofis Domnesc”. Legea marchează momentul întemeierii Jandarmeriei Române. Prin ea s-a dat statut juridic Jandarmeriei şi i s-au fixat principiile de organizare si funcţionare.
In baza Legii din anul 1850, Jandarmeria era o structură militară destinată pentru a “priveghea siguranţa publică, ţinerea bunei orânduieli şi aducerea la îndeplinire a legilor”. Aceasta lege este importantă prin faptul că defineşte principiile de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei , principii care guvernează această armă şi îi dă personalitate proprie . Toate celelalte legi care au urmat nu au făcut altceva decât au dezvoltat, reformulat, redefinit şi îmbunătăţit aceste principii valabile în întrega istorie.
In prezent, Jandarmeria Română este instituţia specializată a statului, cu statut militar, componentă a M.A.I., care exercită, în condiţiile legii, atribuţiile ce îi revin cu privire la apărarea ordinii şi liniştii publice, a drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor, a proprietăţii publice şi private, la prevenirea şi descoperirea infracţiunilor şi a altor încălcări ale legilor în vigoare, precum şi la protecţia instituţiilor fundamentale ale statului şi combaterea actelor de terorism.
Jandarmii vasluieni sărbătoresc împlinirea a 166 de ani de la înfiinţarea instituţiei alături de camarazii din întreaga ţară .
3 aprilie reprezintă un moment de sărbătoare în rândul jandarmilor vasluieni, dar şi un moment de reflecţie asupra activităţii desfăşurate în ultimul an. Astfel, conducerea Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Vaslui mulţumeste tuturor colaboratorilor pentru acţiunile desfăşurate în comun, dar şi locuitorilor judeţului pentru sprijinul acordat în îndeplinirea misiunilor specifice .

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Negreșteancă salvată de pompieri, după ce a căzut într-o fântână

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui a intervenit pentru salvarea unei persoane de sex …

Accident spectaculos lângă Mărul de Aur! Două mașini răsturnate pe DN24!

În această dimineață, Detașamentul de pompieri Vaslui a intervenit cu o autospecială de stingere echipată …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *