Proiect privind dotarea cu 16 birouri moderne pentru vameşi, inaugurat la Albiţa

Proiect privind dotarea cu 16 birouri moderne pentru vameşi, inaugurat la Albiţa

Proiectul comun de modernizare a Punctului de Trecere a Frontierei Albița-Leușeni a fost lansat, oficial, astăzi.

La sediul Biroului Vamal de Frontieră Albița, cele două părți, română si moldovenească, au inaugurat cele 16 birouri modulare, în care vameșii își vor desfășura activitatea.

Direcția Vamală Iași a achiziționat cu fonduri europene aceste birouri tip container dotate cu aer condiționat și căldură, complet mobilate și utilate.

Inaugurarea acestora face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a infrastructurii clădirilor unde vameșii își desfășoară activitatea.

„Începând cu anul 2022, Vama Română a intrat într-un proces de modernizare care vizează trei direcții mari, partea de resurse umane, partea de echipamente și partea de infrastructură. În partea de infrastructură, în 2023 a fost finalizat un proiect de modernizare în cadrul căruia au fost modernizate Vămile Sculeni și Albița, după care urmează proiectul pe care îl deschidem astăzi, și prin HG 1265 din 2024, Guvernul României a alocat circa 1.000.000.000 lei pentru modernizare a infrastructurii autorității vamale. În paralel, există un proiect foarte mare în derulare, care privește dotarea cu echipamente, scanerele pe care le-ați văzut afară și care este finanțat prin PNRR”, a declarat directorul Direcției Regionale Vamale Iași, Marius Costache.

Contractul a fost semnat în februarie 2025, iar livrarea este estimată în cel mult 50 de zile.

”Este un proiect care vine să contribuie la eficientizarea și fluidizarea Vămii Albița, cea mai mare vamă din estul țării, un punct de reper cu Republica Moldova și nu numai. Eu sper să avem cât mai multe astfel de proiecte, în așa fel încât trecerea de o parte și de alta a Prutului să fie cât mai facilă și în condiții moderne, la standarde europene ”, a precizat Ciprian-Ionuț Trifan, președintele Consiliului Județean Vaslui.

Cabinele în care vameșii își desfășoară activitatea în prezent datează din anul 1996 și se află într-un grad avansat de degradare.

„Inaugurarea acestora face parte dintr-un proiect mai amplu de modernizare a infrastructurii clădirilor din vamă. Prin aceste măsuri, nu doar că îmbunătățim condițiile de muncă ale vameșilor, dar contribuim și la fluidizarea traficului la graniță și la creșterea eficienței activităților vamale, cu beneficii directe pentru cetățeni și pentru schimburile comerciale dintre cele două țări”, a spus prefectul Eduard Popica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *