Judeţul Vaslui s-a confruntat, în ultima perioadă, cu mai multe incendii de vegetaţie, în care au ars inclusiv cinci hectare de pădure, din cauza neglijenţei celor care îşi curăţă terenurile prin ardere, şi nu ţin cont de riscurile asociate acestei practici.
Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui fac apel către populaţia judeţului de a renunţa la obiceiul periculos de a-şi curăţa terenurile agricole prin incendierea resturilor vegetale.
„De la o simplă greşeală se poate ajunge la pierderi materiale şi pierderi de vieţi omeneşti”, a precizat Marius Stanciu, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Vaslui.
Specialiştii Agenţiei pentru Protecţia Mediului, la rândul lor, trag un semnal de alarmă, atenţionând proprietarii de terenuri că incendierea suprafeţelor aduce prejudicii calităţii aerului, dar şi solului.
„Fermierii care utilizează teren arabil nu trebuie să ardă miriştile sau resturile vegetale care rezultă după recoltarea culturilor. Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale se pierde masă vegetală care se transformă în substanţă organică humus. De asemenea, prin ardere se distruge şi entomofauna utilă din sol şi, de asemenea, nu în ultimul rând, are loc şi poluarea cu fum a atmosferei”, a spus Gabriel Angheluţă, specialist în protecţia mediului.
Pompierii militari atrag atenţia că se aplică amenzi mari celor care sunt depistaţi că dau foc vegetaţiei uscate.