Ediția din acest an a Zilelor ”Alexandru Ioan Cuza”, care a debutat astăzi, a oferit un eveniment unic: Casa Cuza a pășit în rândul caselor memoriale cu respect pentru cei care s-au ridicat dintre zidurile lor spre a scrie istorie.
În cadru festiv, în prezența a zeci de localnici, a prefectului Eduard Popica, a deputatului Adrian Solomon, a oamenilor de cultură si a reprezentanțiilor unor importante instituții din localitate, autoritățile locale în frunte cu primarul Dumitru Boroș au marcat finalizarea lucrărilor de consolidare, restaurare și reabilitare a casei din cartierul Podeni, care a aparținut familiei domnitorului.
Inaugurarea noii versiuni a clădirii este primul pas spre muzeul care va lua ființă aici și care va fi închinat memoriei celui care a făurit România Modernă.
A avut loc o slujbă de sfințire și un ceremonial militar, reluat în curtea Casei Cuza după 20 de ani, așa cum se obișnuia cu ocazia pelerinajelor anuale organizate aici în memoria domnitorului.
„Proiectul de readucere la viață a acestui petec de pământ pe care au călcat cuzeștii este parte a preocupărilor noastre de conservare și valorificare a memoriei culturale a Bârladului. Pentru că, alături de misiunea de a lăsa celor care vin în urma noastră un oraș, funcțional, civilizat și plăcut, se află și misiunea de a le asigura accesul la moștenirea culturală lăsată de cei care au scris istoria acestui oraș. Bârladului i-a fost scris să fie locul unde a pășit în viață omul care a înfăptuit Unirea Moldovei cu Țara Românească. Avem o stradă care-i poartă numele, un liceu, o statuie, busturi, dar orașul natal al domnitorului îi este dator și cu un muzeu, o casă memorială. Nu cred că este un loc mai potrivit pentru o asemenea destinație decât clădirea care a aparținut familiei sale și în care nu este exclus să fi pășit și el. Casa Cuza, sub noua sa înfățișare și destinație va deveni un punct de referință la Bârlad. Va fi, de la intrare și până la ieșirea din curte, despre domnitorul care s-a născut în orașul care a fost reședința Țării de Jos a Moldovei. Va fi despre reformele sale, despre epoca sa și despre oamenii care l-au înconjurat și care au rămas în istoria țării. Pentru că istoria modernă a României și-a scris prima pagină pe 20 martie 1820, la Bârlad”, a declarat primarul Dumitru Boroș.
Lucrările la Casa Cuza, situată pe strada care poartă numele domnitorului, au început în octombrie 2023.
Inițiativa a apărut ca o nevoie stringentă de salvare a acestui imobil, care a aparținut familiei domnitorului și care se afla într-o avansată stare de degradare.
Casa era construită din lut și paie, structura de rezistență fiind realizată în totalitate din lemn. Cele 9 încăperi (două holuri și 7 camere, unele adăugate de diverșii chiriași, în prelugirea construcției originale), aveau pardoseli din pământ sau parchet putred.
De altfel, inundațiile și incendiile care s-au abătut asupra Bârladului, de-a lungul timpului, dar și lipsa lucrărilor de întreținere a imobilului au dus la deprecierea totală a acestuia.
Valoarea proiectului de consolidare, restaurare și reabilitare a Casei Cuza a fost de peste 2,3 milioane lei, fonduri alocate de la bugetul de stat și de la bugetul local al municipiului Bârlad. E important de subliniat ca direcționarea fondurilor de la bugetul de stat s-a făcut de fostul senator Mihail Iulian Bîca și de deputatul Tudor Polak, în 2023.
„Le mulțumesc tuturor celor care au pus umărul la realizarea acestei investiții. Începând cu domnii Mihail Iulian Bîca și Tudor Polak, Consiliul Local Bârlad actual și din legislatura trecută, colegilor mei din Primăria Bârlad, constructorului și proiectantului care au ținut cu o mână de fier la calitatea și la respectarea tuturor normelor care stau în spatele realizării unui astfel de obiectiv”, a mai spus primarul Dumitru Boroș.
Lucrările au adus o nouă recompartimentare și refuncționalizare a clădirii, în acord cu viitoarea sa destinație de muzeu dedicat memoriei Domnitorului Unirii.
Astfel, imobilul, este compus acum din patru spații expoziționale, două holuri, un atelier, un spațiu tehnic și un grup sanitar, a căror suprafață totală este de 114,7 mp.
Au fost efectuate lucrări de intervenție la structura casei, prin consolidarea fundației și aducerea acesteia de la cota 0,6 m la 1,20 m, și realizarea unui sistem hidroizolant.
Alte lucrări realizate:
– cerdac cu structură din lemn cu soclu din beton armat
– cadre din lemn de stejar pentru uși și ferestre
– inserarea unor elemente de consolidare din lemn de stejar la colțuri și intersecții de pereți
– refacerea integrală a pereților, pardoselilor, planșeului, șarpantei, acoperișului
– refacerea trotuarelor și sistematizării pe verticală din exteriorul clădirii
Au fost asigurate și modernizate utilitățile generale.
Clădirea a fost dotată cu echipamente tehnologice de ultimă generație:
– sistem voce-date
– sistem control acces
– supraveghere video
– instalație de avertizare în caz de incendiu
– sistem de alarmare în caz de intrare prin efracție




