Deputatul Mihai Botez prezent la Simpozionul fiscal al UE „Consolidarea competitivității și a echității pentru a construi prosperitatea”

Deputatul Mihai Botez prezent la Simpozionul fiscal al UE „Consolidarea competitivității și a echității pentru a construi prosperitatea”

Ediția din acest an a Simpozionului fiscal al UE a avut ca temă „Consolidarea competitivității și a echității pentru a construi prosperitatea”. Am avut onoarea să particip la lucrările Simpozionului, reprezentând Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare a Camerei Deputaților din Parlamentul României.

Evenimentul a reunit miniștri de finanțe, deputați în Parlamentul European și în parlamentele naționale, factori de decizie, cadre universitare și societatea civilă care au dezbătut despre viitorul sistemelor fiscale din UE.

Cele 2 mari direcții de dezbatere s-au intitulat  ”Provocări pentru o contribuție echitabilă a persoanelor cu disponibilități financiare foarte ridicate” și ” Competitivitatea durabilă a UE: Ce poate sau nu poate face taxare?”, iar în încheierea lucrărilor simpozionului domnul Mathias Cormann – Secretar General al OCDE- a susținut un discurs programatic cu privire la impactul sistemelor fiscale asupra consolidării competitivității și echității.

Prima parte a discuțiilor s-a concentrat pe subiectul impozitării marilor averi. S-a evidențiat situația celor care dețin mari averi, peste 100 de milioane de euro și care prin diverse optimizări fiscale reușesc să ocolească sistemul de taxare. Prin comparație cu un angajat care în UE ajunge să fie impozitat cu până la 50% din salariu brut, un antreprenor poate obține venituri pe persoană fizică cu rate de impozitare foarte reduse, incomparabil cu cei 50% ai unui angajat mediu din UE. Se caută soluții pentru ca cei cu averi mari să contribuie totuși echitabil la bugetele naționale și la cheltuielile pe care le avem pentru a oferi servicii de calitate înaltă către cetățenii Uniunii Europene.

            Despre  ”Ce poate sau nu poate face taxare?” în ideea unei competitivități durabile s-a evidențiat  că Uniunea Europeană este o uniune vamală în care bunurile și serviciile pot circula liber, dar după ce circulă liber se lovesc de birocrația și sistemele de taxare diferite ale țărilor membre UE. Spre deosebire de Statele Unite care au sistem fiscal unitar, noi în UE încă avem probleme pentru că nu punem la comun baze de date și pentru că nu facem mai ușoară viața antreprenorilor care fac comerț internațional. Barierele în calea comerțului internațional înfrânează de fapt comerțul și în acest fel și valoarea taxelor pe care statele le pot încasa și folosi în interesul cetățenilor UE.

„Dacă vrem o Uniune Europeană mai puternică, cu infrastructură de sănătate și educație mai bune pentru toți cetățenii europeni, cu investiții într-un sistem comun și performant pentru apărare trebuie să creăm și un sistem de taxare echitabil, cu reguli comune în toate statele membre astfel încât capitalurile să nu caute sisteme fiscale mai blânde în interiorul UE, ci doar oportunități clare de investiții ce țin de resursele naturale și umane locale, de infrastructură și alți factori ce i-ar putea interesa pe investitori.

Fiscalitatea de la nivelul UE nu este de competența niciunui for european, ci este o competență strict națională reprezentând, împreună cu politica monetară națională,  componente esențiale pentru mecanismele de reglare a economiei naționale”, a precizat Mihai Botez, deputat USR de Vaslui.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *