Trecerea peste Prut, de la Albița, se va face pe poduri moderne, cu două benzi pe sens. Noul proiect evaluat la aproape 185 de milioane de lei, care va înlocui actuala construcție veche de peste 40 de ani, a primit, azi, Acord de Mediu, din partea Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, a anunțat Laurențiu Alexandru Păștinaru, președintele Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM), aflată în subordinea Ministerului Mediului.
„În contextul internațional privind obținerea statutului de țară candidată la aderarea la Uniunea Europeană a Republicii Moldova și având în vedere traficul intens de mărfuri și persoane pe care actualul pod peste râul Prut de la Albița-Leușeni le asigură, investiția C.N.A.I.R. este exact soluția care va asigura conexiunile de perspectivă, cu drumurile între care face legătura: drumul expres Tișița-Albița și drumul de patru benzi ce va asigura accesul la punctul vamal de pe teritoriul Republicii Moldova și va îmbunătăți condițiile de siguranță a traficului rutier și pietonal”, a explicat Președintele ANPM, după semnarea acordului.
Podurile paralele cu arce metalice care urmează să fie construite pe actualul amplasament al podului de la Albița, după desfacerea construcției existente, vor asigura continuitatea drumului național DN 24B peste râul Prut, prin două structuri separate, a câte două benzi de circulație pe sens.
„Conform proiectului, podul va avea lungimea suprastructurii de 150,90 m și lungimea totală de 161 m. În plan, podul va fi dispus în aliniament, cu traversarea aproximativ perpendiculară a râului Prut. Geometria secțiunii transversale a podului va asigura, pentru fiecare fir de circulație, o lățime a părții carosabile de 9,50 m și câte un trotuar pietonal de 1,60 m, între cele două fire de circulație fiind prevăzut un spațiu pentru zona mediană de lățime variabilă. În vederea atingerii obiectivelor menționate anterior, pe perioada realizării lucrărilor de amenajare a podului peste râul Prut de pe DN24B la km 42+092 între Romania și Republica Moldova, traficul se va desfășura pe o variantă provizorie”, a declarat Mihaela Budianu, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Vaslui, adăugând că valoarea investitiei, de aproape 185 de milioane de lei, va fi asigurată prin Mecanismul pentru Interconectarea Europei (CEF).
Proiectul nu este susceptibil a avea impact negativ asupra obiectivelor de conservare din ariile naturale protejate ROSCI0213/ ROSPA0168 Râul Prut, dacă vor fi respectate măsurile de limitare a impactului asupra mediului din Avizul favorabil acordat de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate – Serviciul Teritorial Vaslui, în calitate de autoritate responsabilă pentru ariile naturale protejate.