Creșterea pragului pentru deducerea imediată a cheltuielilor cu achizițiile de bunuri la 6.000 de lei

Creșterea pragului pentru deducerea imediată a cheltuielilor cu achizițiile de bunuri la 6.000 de lei

Indiferent de industrie, majoritatea investitorilor cer lucruri simple și de bun-simț: predictibilitate și reducerea birocrației. Prin această inițiativă legislativă a USR se intenționează creșterea pragului până la care bunurile achiziționate pot fi deduse integral, de la 2.500 de lei la aproximativ 6.075 de lei.

Mihai Botez, deputat USR: ”La această dată, orice bun pe care îl cumpără antreprenorii trebuie să fie sub suma de 2.500 lei pentru a-l putea deduce integral în contabilitate în anul în curs. Pragul a fost stabilit în 2013 și nu a mai fost actualizat în timp ce necesitățile, tehnologia și afacerile, au evoluat și s-au adaptat la piață. Prin această inițiativă, USR vine în sprijinul antreprenorilor, să facă mai ușor achizițiile curente de care au nevoie.”

De asemenea, prin această inițiativă USR se introduce o valoare minimă pentru amortizarea unui bun care va fi stabilită în fiecare an, prin înmulțirea coeficientului de 1.5 cu valoarea salariului de bază minim brut pe țară (4.050 de lei de la 1 ianuarie 2025). Bunurile sub pragul propus ar putea fi înregistrate ca și cheltuieli curente, simplificând înregistrările și eliminând necesitatea de a calcula amortizări și de a urmări aceste bunuri în registrul activelor fixe.

Claudiu Năsui, deputat USR: „Regulile fiscale trebuie să fie nu doar predictibile, ci și actuale. Taxele și alte obligații ale antreprenorilor se actualizează automat în fiecare an, în timp ce pragul pentru amortizarea bunurilor a rămas neschimbat de peste un deceniu la o sumă nominală fixă. O povară inutilă pentru antreprenori și ușor de înlăturat, dacă există voință politică pentru asta.”

În special pentru întreprinderile mici și pentru start-up-uri, va rezulta o economie de timp și resurse, ceea ce le va permite atât înnoirea echipamentelor de birou, cât și o concentrare mai mare pe activitatea propriu-zisă, nu pe aspecte birocratice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *