Dotări de ultimă generație pentru 25 de biblioteci comunale şi biblioteca municipală din Bârlad, grație proiectului BiblioHub, derulat de Biblioteca Judeţeană „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui. Este vorba despre computere, imprimante, instrumente de captare şi editare audio-video.
Tot în cadrul proiectului se derulează lucrări de modernizare la Biblioteca Judeţeană Vaslui, Biblioteca Municipală Huşi şi Biblioteca comunală Fălciu, urmând să fie achiziţionate echipamente pentru aceste trei instituţii şi să fie organizate sesiuni de formare pentru bibliotecarii din judeţ, care la rândul lor, vor instrui 2.500 de persoane provenite din medii defavorizate în vederea utilizării device-urilor moderne.
„Sunt în fază destul de avansată lucrările de amenajare a sălii pentru copii de la Biblioteca Huşi, a sălii de împrumut pentru adulţi din cadrul Bibliotecii Judeţene şi a întregului spaţiu de la Biblioteca comunală Fălciu. În luna martie vom începe achiziţia de echipamente şi pentru aceste trei biblioteci. În lunie aprilie, mai şi iunie vom începe formarea formatorilor. Cei de la Banca Mondială care furnizează în cadrul PNRR partea de instruire vor şcoli bibliotecarii responsabili şi mai mulţi bibliotecari din municipii şi oraşe. Astfel, după finalizarea acestui program de pregătire-instruire, ei să fie capabili, la rândul lor să furnizeze cunoştinţele necesare celor 2.500 de persoane care urmează să fie instruite în cadrul programului BiblioHub”, a declarat directorul Bibliotecii Judeţene „Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui, Gelu Bichineţ.
Acesta a precizat că facilitarea accesului la echipamente moderne cum ar fi telefoanele inteligente sau computerele pentru persoanele mai puţin obişnuite cu astfel de mijloace, nu înseamnă o îndepărtare de carte.
„Sunt 2.500 de cetăţeni care provin din medii defavorizate şi care vor fi instruiţi în proiect. Trebuie să-i deprindem cu lucrul cu aceste device-uri moderne, în aşa fel încât ele să nu reprezinte o ‘sperietoare’. Asta nu înseamnă că biblioteca îşi diminuează rolul. Cartea are rolul său bine determinat, acela de a furniza cunoştinţe structurate, pe când bibliohub-ul este o modalitate modernă de a furniza utilizatorilor bibliotecii încă o şansă să se racordeze la tot ceea ce înseamnă modernitate”, a mai spus Gelu Bichineţ.
Proiectului BiblioHub se derulează în cadrul Programului Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi are o valoare de 4.039.200 de lei. Proiectul se va finaliza cel târziu la data de 30 iunie 2026.