În judeţul Vaslui oamenii legii au constatat o înmulţire a înşelăciunilor online, prin promovarea unor anunţuri de investiţii în criptomonede sau în acţiuni pentru câştiguri de câteva ori mai mari decât banii investiţi. Şarlatanii se folosesc inclusiv de imaginea unor personalităţi sau a unor campanii credibile.
Aşa-zisele super-oferte din mediul online, care îndeamnă la investiţii profitabile în acţiuni sau criptomonede, s-au înmulţit în ultima perioadă, atrag atenţia poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vaslui. Utilizatorii de internet trebuie să înveţe să depisteze la timp aceste campanii false.
„Utilizatorii sunt induşi în eroare prin postări sponsorizate sau reclame pe reţele de socializare să investească în acţiuni şi/sau criptomonede şi să câştige sume de bani de câteva ori mai mari decât investiţia iniţială. Pentru a spori încrederea publicului în anunţurile false mai multe personalităţi publice recomandă cumpărarea acestor acţiuni rentabile”, a spus Diana Branişte, comisar de poliţie, specialist în analiza şi prevenirea criminalităţii.
Poliţiştii au enunţat câteva reguli principale care îi protejează pe utilizatorii de internet să fie victime ale infracţiunilor online.
„Să evite accesarea link-urilor din surse necunoscute şi să se asigure că navighează pe un site oficial înainte de a face orice tranzacţie, să ignore e-mailuri, mesaje private, campanii prin care sunt garantate câştiguri uşoare, să refuze instalarea de aplicaţii care oferă acces de la distanţă la cererea unor persoane necunoscute”, a mai precizat Diana Branişte, comisar de poliţie, specialist în analiza şi prevenirea criminalităţii din cadrul IPJ Vaslui.
De asemenea, cetăţenii sunt îndemnaţi să anunţe în timp util poliţia şi, implicit, banca, în cazul în care au fost făcute anumite tranzacţii, pentru ca autorităţile să poată interveni în fiecare caz în parte cu promptitudine.