Ingrediente
500 gr fasole uscata
3 catei usturoi
2 cepe mari
1 lingurita boia
3 foi dafin
sare, piper
ulei
- Fierbeti fasolea cu multa apa si foile de dafin in cucta pentru 45 minute din momentul in care incepe oala sa fluiere.
- Strecurati apa de pe fasole, dar retineti o cana din apa. Aruncati foile de dafin.
- Pasati fasolea fiarta cu cateii de usturoi striviti, sare si piper in robotel sau dati-o prin masina de tocat. Adaugati cate putin apa de pe fasole si mai mixati in continuare pana obtineti consistenta dorita (eu am adaugat cam jumatate de cana din apa).
- Incingeti intr-o oala ulei de un deget si caliti ceapa taiata solzisori cu putina sare pana se inmoaie si incepe sa se aureasca putin. Adaugati boiaua, amestecati repede si stingeti focul.
- Scoateti ceapa din oala.
* daca unora nu le place ceapa calita o puteti toca marunt cand o caliti si o lasati in oala ca se se amestece cu fasolea, va da un gust bun, insa pretentiosii nu o vor detecta. - Peste uleiul ramas in oala adaugati pasta de fasole si amestecati cu focul dat pe mic pana se omogenizeaza bine si nu se mai vede uleiul.
- Acum, daca fasolea vi se pare prea groasa, mai adaugati putina apa in care a fiert fasolea. Dregeti de sare si piper.
- Serviti fasolea cu ceapa caramelizata deasupa si cu o salata de varza murata alaturi. Varza murata tocata am stropit-o cu putin ulei si am condimentat-o cu mult piper.