vineri , 10 iulie 2020, 11:12
Home / Local / Actualitate / Evoluția condițiilor climatice şi a culturilor în cadrul SCDP Vaslui în perioada octombrie 2019-prima decadă a lunii mai 2020

Evoluția condițiilor climatice şi a culturilor în cadrul SCDP Vaslui în perioada octombrie 2019-prima decadă a lunii mai 2020

SIMONA DUMITRIU, director SCDP Vaslui

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti are sediul administrativ în oraşul Vaslui pe strada Ştefan cel Mare, nr. 256, judeţul Vaslui.

Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti Vaslui a fost înfiinţată în anul 1981 cu scopul de a răspunde problemelor pratologiei din zona colinară a Moldovei. Staţiunea este organizată ca instituţie publică cu personalitate juridică, în subordinea Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice Gheorghe Ionescu – Şişeşti”  – Bucureşti, instituţie ce are un rol deosebit de important în consacrarea academică şi coordonarea ştiinţifică.

”Staţiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti este singura staţiune din ţară care are în programul de ameliorare cele două specii de graminee și leguminoase perene de pajişti: Bromus inermis (obsigă nearistată) și Onobrychis viciifolia (sparcetă). Una din activităţile de bază ale Staţiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Pajişti Vaslui o reprezintă producerea seminţelor din categoriile biologice superioare și a celor pentru comercializare, la soiurile de obsigă nearistată și sparcetă create de unitatea noastră”, a declarat Simona Dumitriu, directorul SCDP Vaslui.

În anul agricol 2019-2020, cea mai ridicată temperatură medie lunară s-a înregistrat în luna mai*, 17,1°C, cu o abatere faţă de media multianuală de +0,7°C. Cea mai scăzută temperatură medie lunară s-a înregistrat în luna ianuarie, de 1,1°C, cu o abatere de +3,4°C faţă de media multianuală.

Luna februarie a înregistrat cea mai ridicată abatere faţă de media multianuală, de +5,1°C.

În anul agricol 2019-2020 cele mai mari cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în luna mai* (92,0 mm cu o abatere pozitivă de 32,5 mm faţă de media multianuală).

Cele mai mici cantităţi de precipitaţii s-au înregistrat în lunile noiembrie (9,0 mm cu o abatere negativă de 24,2 mm faţă de media multianuală), decembrie (9,0 mm cu o abatere negativă de 23,4 mm faţă de media multianuală), ianuarie (3,5 mm cu o abatere negativă de 20,3 mm faţă de media multianuală) şi aprilie (4,2 mm, cu o abatere negativă de 35,0 mm faţă de media multianuală).

”Prin comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului agricol 2018-2019, anul agricol 2019-2020 a fost foarte nefavorabil culturilor agricole de toamnă şi a celor furajere pentru sămânţă, din următoarele motive: din punct de vedere termic, în perioada octombrie 2019 – prima decadă mai 2020, s-au înregistrat temperaturi medii lunare şi o sumă a gradelor de temperatură peste media multianuală, cu valori cuprinse între 1,10 C (prima decadă a lunii mai) şi 5,10 C (februarie); cantitatea de precipitaţii, din octombrie 2019 şi până la sfârşitul lunii aprilie 2020 (93,6 mm) comparativ cu media multianuală (217,8 mm) a înregistrat un deficit de 124,2 mm precipitaţii; deşi în prima decadă a lunii mai au căzut precipitaţii abundente, de 92,0 mm, acestea nu au compensat deficitul de apă din sol”, a conchis Simona Dumitriu, directorul SCDP Vaslui.

Despre Actual Vaslui

Vezi şi

Astăzi încep înscrierile pentru titularizare

Înscrierile pentru titularizare încep astăzi şi se vor desfăşura până joia viitoare. Pe 17 iulie …

Bărbat înecat în Prut după ce ar fi intrat în râu să-şi scoată calul şi căruţa

Un bărbat în vârstă de 36 de ani din localitatea Cârja a murit înecat în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *