luni , 19 octombrie 2020, 23:37
Home / Local / Actualitate / Premiul special la Festivalul ”Crizantema de Aur”

Premiul special la Festivalul ”Crizantema de Aur”

Vasluianul Marcel Iorga s-a numărat printre premianții ediția din acest an a Festivalului ”Crizantema de Aur”.

Sub patronajul Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, cea de-a 52-a ediţie a Festivalului Naţional de Interpretare şi Creaţie a Romanţei „Crizantema de aur” de la Târgoviște a fost structurată pe patru mari secţiuni: concursul de Interpretare, concursul de Creaţie,  concertul extraordinar „Comori ale Romanţei”: Matilda Pascal Cojocăriţa, Florin Georgescu, Daniela Vlădescu, Sergiu Cioiu, Paula Seling, Brio Sonores (Chișinău); recitaluri:  Alina Mavrodin Vasiliu,  Alexandru Arşinel, Vasilica Tătaru și alții; microrecitaluri şi medalioane tematice; evenimente asociate festivalului – lansari de cd, carte, etc.

Evenimentul de anul acesta  a fost dedicat celebrării prin Romanţă a Patrimoniului poetic naţional şi Anului omagial al satului românesc.

La preselecția  pentru concursul de creație au fost înscrise 25 romanțe în primă audiție, dintre care juriul de specialitate desemnat de Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din Romania a admis 14 romanțe pentru a intra în etapa finală a Concursului de Creație.

Printre cele 14 romanțe se regăsește și lucrarea vasluianului Marcel Iorga, ”O rugăciune”, interpretată de Iulian Bratu.

Juriul a conferit pentru această piesă un Premiu Special ”Cetatea Romanței”.

”M-am bucurat să fiu printre cei 14 care au trecut de preselecția care a avut loc la  începutul lunii iunie, așa cum acum sunt bucuros că sunt printre cei laureați, mai ales că am reușit să fiu premiat al concursului de creație a treia oară consecutiv. În anul 2017 am participat cu piesa ”Un buchet de crizanteme”, pe un text de Carmen Aldea-Vlad, în interpretarea plină de sensibilitate a vasluiencei Doina Moroșanu, obținând premiul special al Primăriei Municipiului Târgoviște. Anul următor, în 2018 cu piesa ”Romanța inelului”, interpretată de Daniela Răduică, solistă a Teatrului de revistă ”Toma Caragiu” din Ploiești, pe un text aparținând tot doamnei Carmen Aldea-Vlad, am obținut premiul  special ”Romanța ne unește”. Anul acesta am compus piesa ”O rugăciune”, pentru baritonul Iulian Bratu, solist al Operei Naționale de operă și balet ”Oleg Danovski” din Constanta, pe textul lui Marian Stere, Și am obținut premiul special ”Cetatea Romanței”, a declarat Marcel Iorga.

Gala Laureaților a readus pe scenă, în ultima seară de festival, pe cei mai valoroşi interpreți de romanțe, pe cei mai buni compozitori, textieri, dar și momente unice care cu siguranță nu vor fi uitate prea curând.

Juriul concursului de creație a fost alcătuit din compozitorii Jolt Kerestely, Marius Țeicu, Mircea Drăgan, Viorel Gavrilă din partea U.C.M.R.  și  Aurelian Dănilă și Marian Stârcea din Republica Moldova, care au avut o misiune dificilă, aceea de a alege doar șapte laureați dintr-o pleiadă de compoziții valoroase dedicate genului.

La concursul de creație soliștii au fost  acompaniați de Orchestra „Romanța”, dirijor maestrul Lucian Vlădescu.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un moldovean intenționa să ajungă în Germania, utilizând un permis de conducere fals

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări în privinţa …

Un moldovean a încercat să treacă granița cu permisul suspendat!

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări în privinţa …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *