sâmbătă , 24 octombrie 2020, 08:02
Home / Local / Actualitate / Aproape 2.000 de porci vor fi sacrificați

Aproape 2.000 de porci vor fi sacrificați

La Instituția Prefectului – Județul Vaslui s-a desfășurat ședința Centrului Local de Combatere a Bolilor (CLCB), sub coordonarea subprefectului Mircea GOLOGAN, în care s-a discutat situația generată de prezența virusului pestei porcine africane la o exploatație de suine din orașul Murgeni.

În vederea izolării virusului pestei porcine africane și împiedicării răspândirii acestuia spre gospodării sau alte ferme aflate în apropiere, în ședința de astăzi a Comitetului Local pentru Combaterea Bolilor s-a luat decizia sacrificării tuturor porcilor existenți în exploatație.

Din momentul suspiciunii, respectiv 23 septembrie, până la data actuală, au murit un număr de 25 capete porcine, efectivul existent în momentul de față fiind de 1973 capete.

Animalele ucise în vederea lichidării focarului de boală vor fi evaluate înaintea uciderii de către o comisie desemnată de către Instituția Prefectului-județul Vaslui și vor fi despăgubite la prețul pieței.

A fost emisă decizia de neutralizare a cadavrelor ca urmare a uciderii în confirmarea pestei porcine africane. Pentru neutralizarea cadavrelor a fost aleasă metoda alternativă de neutralizare, respectiv îngroparea acestora. Îngroparea se face într-un loc stabilit de comun acord de cître DSVSA Vaslui și Consiliul Local al Primăriei Orașului Murgeni, cu avizul Agenției Județene de Mediu și Serviciul de Gospodărire a Apelor Vaslui, și respectarea legislației sanitare veterinare în vigoare privind biosecuritatea, precum și a legislației privind Protecția Mediului.

Deciziile au fost luate în contextul existenței unui focar confirmat, fiind instituită în jurul focarului o zonă de protecție de 3 km.

De asemenea, pe o rază de 10 km în jurul focarului, se instituie o zonă de supraveghere, care include și zona de protecție.

Toate spațiile și adăposturile în care au fost ținute animale bolnave sau suspecte de boală, precum și obiectele de orice fel care ar putea fi purtătoare de agenți patogeni, inclusiv vehiculele care au intrat în contact cu aceste animale, vor fi obligatoriu curățate și dezinfectate, conform indicațiilor medicului veterinar oficial.

Furajele și așternutul animalelor potenţial purtătoare de agenți patogeni trebuie arse sau ambalate la un loc cu gunoiul.

Gunoiul va fi depozitat pe o platformă sigură, dezinfectat conform indicațiilor medicului veterinar oficial și menținut acolo cel puțin trei săptămâni; scurgerile lichide din adăposturile de porcine sau din alte locuri în care au fost ținute porcinele trebuie dezinfectate conform indicațiilor medicului veterinar oficial.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Primarul de Gârceni a depus jurământul: Sorin Scutelnicu a început de astăzi cel de-al doilea mandat în fruntea comunității!

Astăzi, Sorin Scutelnicu a preluat cel de-al doilea mandat de primar al comunei Gârceni. La …

CSM Vaslui a obținut o victorie importantă în fața CSM Bacău, scor 29-27

CSM Vaslui a obținut cel de-al doilea succes stagional în Liga Zimbrilor, trecând de CSM …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *