miercuri , 23 septembrie 2020, 05:51
Home / Local / Autoritățile sanitare nu văd bine Masterplanul pe sănătate

Autoritățile sanitare nu văd bine Masterplanul pe sănătate

Masterplanul pe sănătate nu este văzut cu ochi buni de autoritățile sanitare, mai ales că e vorba de o reducere a numărului de paturi.

Conducerea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Vaslui va informa Ministerul Sănătății că nu trebuie tăiate paturi de la finanțare.

”Am avut la Iași o consultare pe Masterplanul pe sănătate, cu ceea ce se dorește să se facă în viitor. Nu este nimic bătut în cuie. Conform acestui document, va fi o reducere a paturilor, dar nu se precizează din ce secții, sau numărul acestora. Până în data de 19 martie va trebui să transmitem la minister o documentație prin care să arătăm care este situația paturilor, dacă ne axăm mai mult pe spitalizarea de zi, pe ambulatoriu etc. Obiectivul informării noastre este ca să nu fie reduse paturi, să facem o redistribuire la nivelul spitalului”, a spus Ana Rinder, managerul SJU Vaslui.

Dumitru Buzatu, președintele Consiliului Județean Vaslui, a spus că acest Masterplan pe sănătate trebuie prezentat la Comisia Europeană, pentru a se debloca finanțarea pentru spitalele regionale: ”Masterplanul sugerează niște soluții pentru spitale. Noi avem cel mai mare număr de paturi din Uniunea Europeană. Documentul ne dă liniile directoare pentru cum organizăm sistemul sanitar. Masterplanul ne dă o temă de gândire, să se facă ceva. Este vorba despre strategia în sănătate pentru perioada 2020-2026.

În scchimb, sindicatele nu sunt optimiste și consideră că Masterplanul aduce reduceri de paturi și disponibilizări de personal.
”Normele de personal privind medicii, infirmierii, asistenții medicali se calculează în funcție de numărul de paturi. În această situație, trebuie să vedem ce măsuri putem lua. Poate unele secții nu au o adresabilitate mare, să vedem personalul care este în pragul pensionării, să fie oprite angajările și alte lucruri”, a spus Daniela Clătinici, liderul Sindicatului „Sanitas” Vaslui.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un moldovean s-a ales cu dosar penal, după ce a fost prins conducând un ansamblu de vehicule fără a avea acest drept

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliţiei de Frontieră Huşi efectuează cercetări în privinţa unui …

Un român a încercat să transporte în Moldova un utilaj furat din Belgia

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit la controlul de …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *