vineri , 15 noiembrie 2019, 11:47
Home / Local / Trei locuințe protejate și un centru de zi, la Găgești, printr-un proiect al DGASPC VASLUI

Trei locuințe protejate și un centru de zi, la Găgești, printr-un proiect al DGASPC VASLUI

Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Vaslui a lansat, proiectul ‘Servicii sociale destinate persoanelor adulte cu dizabiltăţi’, în cadrul căruia va fi amenajat un centru de zi şi vor fi construite trei locuinţe sociale pentru persoanele cu handicap, în comuna Găgeşti. Potrivit conducerii DGASPC Vaslui, în cele trei căsuţe protejate vor fi mutate 24 de persoane instituţionalizate în prezent în Centrul de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huşi, în care sunt peste 190 de persoane, proiectul având ca scop dezvoltarea serviciilor alternative de sprijin pentru viaţa independentă şi integrarea în cadrul comunităţii a beneficiarilor, în vederea creşterii gradului de acoperire cu servicii sociale la nivelul judeţului Vaslui.

‘Ne-am propus un program de restructurare, ca să închidem centrul de la Huşi şi să transferăm aproape toţi beneficiarii pe spaţii mult mai mici, în care să le putem acorda îngrijirea de care au nevoie. Vor fi trei căsuţe protejate, în care vor fi cazaţi beneficiari de la Huşi, şi un centru de zi în care vor avea parte de îngrijire şi persoanele din căsuţe, dar şi persoane cu dizabilităţi din comunitate. Comuna Găgeşti este una cu număr mare de persoane cu dizabilităţi’, a declarat directorul general al DGASPC Vaslui, Ionel Armeanu Ştefănică.
El a precizat că astfel de proiecte vor fi demarate şi în alte zone din judeţul Vaslui, dorindu-se astfel o echilibrare din punct de vedere geografic a distribuţiei persoanelor cu dizabilităţi care, în prezent, beneficiază de servicii sociale în centrul de la Huşi, care este mereu supraaglomerat.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Ciprian Trifan, a spus că instituţia pe care o reprezintă va continua să se aplece asupra aspectelor de ordin social din judeţ şi va încerca să rezolve, cu sprijinul administraţiilor locale, problema înfiinţării de centre sau locuinţe protejate pentru persoanele cu handicap sau vârstnice. Proiectul privind amenajarea centrului de zi într-o clădire pusă la dispoziţie de administraţia locală şi construcţia celor trei locuinţe protejate pe un teren oferit, de asemenea, de Primăria Găgeşti, are o valoare de aproximativ 3,5 milioane de lei, din care aproximativ 64.000 de lei contribuţia proprie a DGASPC, şi este derulat în Cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020. La conferinţa de lansare a proiectului a participat şi o persoană cu dizabilităţi cazată într-o locuinţă protejată amenajată de Direcţia de Asistenţă Socială Vaslui, care a vorbit despre beneficiile traiului într-un astfel de amplasament. Fostă beneficiară a Centrului de Recuperare şi Reabilitare pentru Persoane cu Handicap Huşi, aceasta a menţionat că, de când stă într-o locuinţă protejată, are un contact permanent cu comunitatea, participă la munci uşoare şi a învăţat să se gospodărească împreună cu ceilalţi beneficiari cu care împarte casa socială.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

CJ Vaslui alocă noi fonduri pentru bisericile din județ

Consiliul Județean (CJ) Vaslui alocă noi fonduri pentru bisericile din județ. Suma ce va fi …

Spitalul Județean Vaslui nu va mai avea heliport

Consilierii județeni se vor întâlni în ședință extraordinară vineri, 15 noiembrie, pentru a aproba hotărârea privind …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *