luni , 26 octombrie 2020, 20:30
Home / Local / Actualitate / O problemă acută în Vaslui, lipsa mediatorilor școlari

O problemă acută în Vaslui, lipsa mediatorilor școlari


Instituția Prefectului-Județul Vaslui a convocat pentru marți, 11 decembrie, o nouă întâlnire a Grupului de Lucru Mixt pentru Romi.
Florin Rumanescu, consilier pe problemele romilor în cadrul Instituției Prefectului, a solicitat fiecărui reprezentant să-și expună problemele din comunitățile din care provin.
O problemă cunoscută a comunităților rome o constituie frecvența școlară. Din pricina sărăciei, în primul rând, mulți părinți nu își trimit copiii la școală.
Pentru a preîntâmpina problema abandonului școlar, primul lucru care s-ar impune ar fi angajarea de mediatori școlari.
În județ sunt doar 8 mediatori școlari, deși, conform legislației, un mediator școlar ar trebui să fie angajat în fiecare școală în care ponderea elevilor romi depășește 15%.
”Nu avem bugetarea necesară, pentru a angaja mai mulți mediatori școlari. Să sperăm că anul viitor vor mai fi angajați încă 3 mediatori școlari, care sunt deja formați. Dacă o să apară și alte oportunități, atunci voi anunța în comunitățile respective să găsim persoanele adecvate, pentru a urma cursurile de mediator școlar, pentru că nu poți participa la un concurs, dacă nu ai un certificat de mediator școlar”, a spus Sorin Trufia, inspector școlar pe probleme de minoritatea romă din cadrul Inspectoratului Școlar Județean Vaslui.
Prezent la discuții, președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, susține că toate primăriile care gestionează comunități mari de romi au posibilitatea de angajare a unui mediator școlar, care să își desfășoare activitatea în cadrul unității de învățământ.
”Vreau să mulțumesc organizatorilor pentru invitație și am să fiu prezent de câte ori sunt invitat, dar trebuie să depășească cadrul acesta a grupului de lucru, dacă vreți să mișcăm un pic anumite lucruri. Trebuie să găsim diverse formule, prin implicarea autorităților locale, să capacităm Biserica Ortodoxă, fiindcă mare parte din etnicii romi sunt creștini-ortodocși. Împreună putem găsi soluții la multe dintre problemele romilor”, a spus Dumitru Buzatu.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ziua armatei, marcată într-un cadru restrâns de autorități

Astăzi, Consiliul Județean (CJ) și Primăria Vaslui au organizat o ceremonie de marcare a Zilei …

Episcopia Hușilor inaugurează programul de burse pentru liceeni și studenți „Episcopul Ioachim Mareș”

La inițiativa Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopia Hușilor inaugurează programul de burse pentru elevi de liceu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *