vineri , 30 octombrie 2020, 09:13
Home / Local / Învăţămant / Plăcintă către colonel IJSU: ”Ajunge! Nu vrem compromisuri, dar aveți oleacă de îngăduință!”

Plăcintă către colonel IJSU: ”Ajunge! Nu vrem compromisuri, dar aveți oleacă de îngăduință!”


Directorii de școli din județul Vaslui au ajuns la exasperare cu privire la procedurile solicitate de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) în vederea obținerii autorizației privind securitatea la incendiu.
Aceștia reclamă la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui faptul că nu mai găsesc soluții pentru autorizarea PSI a clădirilor noi sau recent reabilitate, fiindu-le refuzată documentația în acest sens, din cauza constructorilor, care nu au ținut cont de proiectul tehnic.
”Avem unități școlare bine realizate, care arată impecabil, de care avem mare nevoie, dar constructorul a greșit, nerespectând un centimetru. Vă rog să-mi spuneți dumneavoastră ce înseamnă un centimetru din 2 m. Dacă holul are 2 m lățime și a ieșit 1,99 m. Nu reușesc să înțeleg!”, a precizat Gabriela Plăcintă, inspectorul general al ISJ, în cadrul unei ședințe de analiză a activității cu directorii de școli.
De cealaltă parte, reprezentanții IJSU se apără și susțin că nu au nicio vină, iar legea trebuie respectată.
”Cred că este o dezinformare totală. La Vladia, mergeți pe teren. Clădirea trebuia să fie la 6 m distanță față de cealaltă. Este o clădire din OSB. N-am mai găsit așa ceva. Paratrăznetul este așezat pe elemente combustibile, care în caz de un trăsnet ia foc singură clădirea. Constructorul nu a amplasat corect clădirea. E vina noastră?”, a susținut lt.col.Veronica Ursache, de la IJSU Vaslui.
”Constructorii se plâng că sunt prea înalte aceste standarde, prea multe exigențe și că nu le pot îndeplini, orice ar face”, a completat șefa învățământului vasluian.
”Este legea 10, a calității în construcții, care prevede că orice executant trebuie să respecte proiectul tehnic. Nicidecum să facă rabat de la proiectul tehnic. Dacă pe timpul derulării investiției se confruntă cu o situație, este obligat să aducă la cunoștință. Nu sunt standarde înalte, nu sunt făcute de IJSU, sunt standarde pe care noi verificăm dacă proiectantul și constructorul le execută conform legii. Nu este vina noastră. Cred că nu se știe unde este greșeala: ori la partea de proiectare, până la aviz, iar după aceea se dau zeci de dispoziții în șantier, contrar reglementărilor tehnice și de asta se ajunge în situația respectivă. Se ajunge în situația respectivă, pentru că încercăm să schimbăm, ca să mai scadă valoarea investiției. Nu e vina noastră. Noi urmărim respectarea reglementărilor. Vina este a celui care finanțează, și a fost și cazul ISJ, să aibă diriginte de șantier, care să respecte întocmai legea, pentru că de asta este plătit, și să urmărească întreaga lucrare”, a replicat reprezentantul IJSU.
Inspectorul general școlar susține că în alte județe nu sunt atâtea probleme ca la Vaslui, în privința autorizării PSI: ”Zic că ajunge! Nu vrem compromisuri, dar aveți oleacă de îngăduință!”.
Colonelul Ursache a mai precizat că situația de la Vaslui se datorează constructorilor, care sublicitează lucrările, iar după ce le câștigă nu mai țin cont de proiect.
”Ați întrebat dacă la ei se respectă proiectele? Vreți să vă spun că am fost la instruire și în general se respectă proiectele. Ce se face la Vaslui nu se respectă, de asta ne aflăm unde ne aflăm. Avem constructori care vor numai să nu respecte. Licitează la subpreț, câștigă și nu mai execută lucrările. Peste tot ne confruntăm cu așa ceva la nivel de județ. Constructorul să respecte proiectul”, a conchis reprezentantul IJSU Vaslui.
La nivel de județ, doar 21% din școli au autorizație privind securitatea la incendiu, dintr-un total de 186 de clădiri școlare care necesită autorizație.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Autoturism și certificat de înmatriculare declarate furate din Franța, descoperite la Albița

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit la controlul de …

Vitezomanii, amendați de polițiștii vasluieni!

Polițiștii vasluieni au intensificat acțiunile de control în trafic. În cadrul activităților au fost verificate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *