vineri , 25 septembrie 2020, 21:08
Home / Local / Actualitate / Dimitrie Cantemir, evocat la muzeul din Vaslui

Dimitrie Cantemir, evocat la muzeul din Vaslui


Personalitatea lui Dimitrie Cantemir a fost evocată în cadrul unui simpozion științific, organizat de Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui, în parteneriat cu Consiliul Județean.
Sub genericul ”Dimitrie Cantemir-omul și epoca sa”, profesori de istorie din Iași și Vaslui au ținut să puncteze câteva repere din viața și opera domnitorului Moldovei, considerat drept unul din marii învăţați ai timpului său.
Cercetătorul științific dr. Silviu Văcaru, de la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol” Iași, l-a prezentat pe Dimitrie Cantemir ca pe un spirit enciclopedic universal, iar prof. dr. Nicolae Ionescu, de la Inspectoratul Școlar Județean Vaslui, a ținut să-l zugrăvească pe domnitor drept un precursor al iluminismului. În final, prof. Costin Clit, de la Colegiul Național „Cuza Vodă” Huși, a adus aminte de Schitul lui Cantemir din fostul Ținut Fălciu.
Dimitrie Cantemir a fost unul dintre cei mai erudiți umaniști din cultura română. A fost nu doar un cărturar de excepție, ci și un compozitor și un muzician recunoscut. Germanii l-au făcut membru al Academiei din Berlin, rușii l-au ridicat la rang de prinț, iar în Turcia a fost amenajat un muzeu care îi poartă numele.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

În municipiul Vaslui sunt disponibile peste 270 de locuri de muncă! Iată care este oferta în întreg județul!

LOCURI DE MUNCA VACANTE LA DATA 24.09.2020 Agenţia  Locală Vaslui, str Spiru Haret,  nr.5, Telefon …

Încă 20 de clase din 10 școli au intrat în sistem de învățare online

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Vaslui a aprobat suspendarea cursurilor şcolare organizate în modalitatea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *