sâmbătă , 19 septembrie 2020, 20:37
Home / Local / Actualitate / Bustul unui fost primar la Vasluiului, amplasat în parcul Kogălniceanu

Bustul unui fost primar la Vasluiului, amplasat în parcul Kogălniceanu


Fostul primar al Vasluiului, Ioan Rășcanu, poate fi văzut zilnic în Parcul Mihail Kogălniceanu. Autoritățile au amplasat bustul generalului în această zonă, fiind organizată o ceremonie de evocare a personalității acestuia.
”Generalul Ioan Rășcanu reprezintă un model demn de apreciat, atât din perspectiva umană, cât și din cea profesională, calități care s-au îmbinat fericit în timpul vieții sale și care s-au legat irevocabil de municipiul Vaslui”, a spus primarul Vasile Pavăl.
Bustul aparține maestrului Gheorghe Alupoaei, care a ținut să-l zugrăvească pe Ioan Rășcanu din postura de gospodar, fiind prezentat fără șapcă, dar cu haină militară.
”Este al treilea copil al meu pe care îl descoperim pe strada Mihail Kogălniceanu, după busturile lui Kogălniceanu și al profesorului Constantin Parfene. Am promisiunea domnului primar că în zonă va fi amplasat și bustul unui cunoscut scriitor vasluian, Ion Iancu Lefter”, a spus Alupoaei.
Generalul Ioan Rășcanu a fost primar al Vasluiului până în 1942, fiind unul dintre cei mai apreciați primari pe care i-a avut orașul. El este cel care a construit Uzina Electrică, introducând iluminatul public, a început construirea unuia dintre cele mai mari cartiere din oraș, Ștefan cel Mare, și este ctitorul Bisericii “Cuvioasa Parascheva”. De asemenea, el este cel care a construit Monumentul ”Eroilor Neamului” din cimitirul Eternitatea, sistematizând, totodată, Grădina Publică din Vaslui, actualul Parc Copou.
Primarul Ion Rășcanu s-a preocupat și de învățământ, organizând cantine școlare și modernizând Școala de Arte și Meserii.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

S-a consumat prima seară de la Festivalul Umorului ”Constantin Tănase”

Spectacolele de teatru în aer liber au prins și la publicul vasluian. Sute de iubitori …

A început jubileul Festivalului Umorului ”Constantin Tănase” Vaslui

Astăzi a debutat ediția a 26-a a Festivalului Umorului ”Constantin Tănase”.Organizatorii, Consiliul Județean, Primăria Vaslui, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *