marți , 19 februarie 2019, 09:00
Home / Local / Actualitate / Monumente de interes național, lăsate în paragină

Monumente de interes național, lăsate în paragină


Zeci de monumente istorice din județul Vaslui stau părăginite, riscând să se prăbuşească. Cea mai dramatică situație o regăsim la Conacul Rosetti de la Solești, parțial distrus, existând riscul să dispară.
Situaţia monumentelor istorice care stau să se prăbuşească în judeţul Vaslui este dramatică. De ani buni nu s-au mai alocat fonduri pentru renovarea lor, riscând să devină istorie.
În cadrul Colegiului Prefectural, Corina Ursache, directorul Direcției de Cultură Vaslui, a enumerat câteva dintre monumente istorice care necesită lucrări de intervenţie în regim de urgenţă.
Cele mai afectate sunt bisericile din lemn, care riscă să dispară în cel mai scurt timp, dacă autoritățile nu vor interveni în reabilitarea lor.
Biserica ”Sf. Dumitru”, din sat Budeşti, comuna Creţeşti, este avariată de cutremure și necesită consolidare. Biserica de lemn ”Sf. Nicolae”, din sat Căpuşneni, comuna Lipovăţ, are afectată structura de rezistenţă (tălpoaie şi grinzi putrede, înclinare spre nord, alunecare teren, infiltraţii la bază). Biserica de lemn ”Adormirea Maicii Domnului”, din sat Cârjoani, comuna Pogana, are afectată structura de rezistenţă (tălpoaie şi grinzi putrede).
La Mănăstirea Fâstâci, din comuna Cozmeşti, Casa egumenească se află în pericol iminent de colaps, necesitând lucrări urgente de consolidare-restaurare. Se impune realizarea unui proiect de consolidare și reabilitare.
Și Conacul Rosetti de la Solești este amenințat de distrugere. În prezent este parţial distrus, având ziduri fisurate, parţial căzute, plafoane prăbuşite, pardoseli şi tâmplărie lipsă.
Pe lista neagra a monumentelor istorice date uitării se mai regăsesc Casa Sotir Zaharia, azi casa parohială a Bisericii ”Sf. Nicolae”, din Huşi, ansamblul vechiului spital comunal Huşi, Banca Albina, azi atelier Şcoala nr. 1, din Huşi, Conacul Roset-Balş, din satul Pribeşti, comuna Codăeşti, Şcoala nr. 2 ”Vasile Pârvan” din Bârlad, Conacul Lambrino, sat Butucăria, comuna Zăpodeni, Conacul Sturdza, sat Tăcuta, comuna Tăcuta, Casa Atanasiu, din Bârlad, Conacul Dimachi – Arghiropol, sat Gugeşti, comuna Boţeşti, Conacul mareşalului Constantin Prezan, din sat Schinetea, comuna Dumeşti.
În judeţul Vaslui există 438 de monumente istorice (dintre care 81 de interes naţional şi 357 de interes local). Dintre acestea, 148 sunt în domeniul arheologiei (17 de interes naţional şi 131 de interes local), 266 sunt monumente de arhitectură (57 de interes naţional şi 209 de interes local), iar 24 sunt de for public (7 de interes naţional şi 17 de interes local.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un bărbat a murit într-un accident de muncă la fabrica de rulmenți

PERSOANA CAZUTA INTR-UN CANAL LA SC RULMENTI SA BARLAD. VICTIMA, UN BARBAT IN VARSTA DE …

Puține avize și autorizații de securitate la incendiu

Doar 60 de avize și autorizații de securitate la incendiu au fost emise la nivel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *