vineri , 16 noiembrie 2018, 15:58
Home / Local / Actualitate / Peneș Curcanul, evocat la Muzeu

Peneș Curcanul, evocat la Muzeu


Secția Personalități a Muzeului Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui a fost gazda Simpozionului științific ”Peneș Curcanul – Renumit erou vasluian”.
Evenimentul a avut drept scop principal aducerea în prim-plan a eroului vasluian.
Invitații au evocat personalitatea lui Peneș Curcanul, punctând o serie de elemente cu privire la ceea ce a fost şi va rămâne în istoria noastră naţională plutonierul-major Constantin Ţurcanu, născut în Principatul de atunci al Moldovei, la 1 martie 1854, în ţinutul Vasluiului, fiind singurul copil al lui Gheorghe Ţurcan şi Mariei.
La vârsta de 7 ani, părinţii l-au dus la Huşi la nişte rude mai înstărite. Aici a urmat cinci clase primare, fiind printre primii copii din mahala care ştia să scrie şi să citească. La 15 mai 1875 a intrat în rândurile Regimentului 13 Dorobanţi, iar la începutul războiului avea gradul de caporal, iar în august 1877 a ajuns sergent.
Constantin Ţurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independenţă 1877-1878, al doilea război balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916-1918 şi campania din Ungaria, 1919.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Arestați preventiv pentru infracțiunea de furt

Poliţiştii au reţinut trei persoane, bănuite de comiterea infracțiunii de furt calificat. Acestea au fost …

Pieton cu permis de conducere fals, descoperit la volan

Poliţiştii de frontieră din cadrul Punctului de Trecere a Frontierei Albiţa efectuează cercetări cu privire …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *