marți , 19 februarie 2019, 08:57
Home / Local / Actualitate / Peneș Curcanul, evocat la Muzeu

Peneș Curcanul, evocat la Muzeu


Secția Personalități a Muzeului Judeţean ”Ştefan cel Mare” Vaslui a fost gazda Simpozionului științific ”Peneș Curcanul – Renumit erou vasluian”.
Evenimentul a avut drept scop principal aducerea în prim-plan a eroului vasluian.
Invitații au evocat personalitatea lui Peneș Curcanul, punctând o serie de elemente cu privire la ceea ce a fost şi va rămâne în istoria noastră naţională plutonierul-major Constantin Ţurcanu, născut în Principatul de atunci al Moldovei, la 1 martie 1854, în ţinutul Vasluiului, fiind singurul copil al lui Gheorghe Ţurcan şi Mariei.
La vârsta de 7 ani, părinţii l-au dus la Huşi la nişte rude mai înstărite. Aici a urmat cinci clase primare, fiind printre primii copii din mahala care ştia să scrie şi să citească. La 15 mai 1875 a intrat în rândurile Regimentului 13 Dorobanţi, iar la începutul războiului avea gradul de caporal, iar în august 1877 a ajuns sergent.
Constantin Ţurcanu a fost veteranul a patru campanii purtate de armata română: Războiul de Independenţă 1877-1878, al doilea război balcanic, 1913, Primul Război Mondial 1916-1918 şi campania din Ungaria, 1919.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un bărbat a murit într-un accident de muncă la fabrica de rulmenți

PERSOANA CAZUTA INTR-UN CANAL LA SC RULMENTI SA BARLAD. VICTIMA, UN BARBAT IN VARSTA DE …

Puține avize și autorizații de securitate la incendiu

Doar 60 de avize și autorizații de securitate la incendiu au fost emise la nivel …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *