marți , 19 februarie 2019, 04:13
Home / Local / Actualitate / „Grigorie Leu, Episcopul Hușilor, martir al neamului românesc”

„Grigorie Leu, Episcopul Hușilor, martir al neamului românesc”


Joi, 01 martie, a avut loc la Huși, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, Simpozionul intitulat „Grigorie Leu, Episcopul Hușilor, martir al neamului românesc”, cu ocazia împlinirii a 69 de ani de la trecerea sa la cele veșnice.
Evenimentul a început la ora 10.00 la Catedrala Episcopală din Huși, unde Părintele Episcop Ignatie a oficiat slujba Parastasului în memoria vrednicului de pomenire Episcop Grigorie Leu.
De la 10.30, în sala de ședințe a Protopopiatului Huși, în prezența unui public numeros, a fost omagiată personalitatea celui de-al 49 Ierarh al Episcopiei Hușilor, ce a păstorit aici între anii 1940-1949, până la desființarea abuzivă a acesteia de către regimul communist.
În deschidere, Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor a susținut comunicarea intitulată „Episcopul Grigorie Leu – „patriarhul alb” al suferinţei pentru credinţă şi neam”. A urmat domnul colonel (r) Mihai Gheorghiu care și-a intitulat intervenția: „Episcopul Grigorie Leu, un exemplu și pentru generația actuală”, iar apoi domnul profesor Costin Clit a susținut prelegerea „Episcopul Grigorie Leu și autoritățile politice ale timpului”.
Intervențiile din partea publicului au scos în evidență personalitatea complexă a Ierarhului Grigorie Leu precum și puternica actualitate a atitudinii și cuvântărilor sale.
Spre final a fost prezentată și o mărturie video, un fragment dintr-un interviu luat domnului profesor universitar Dragoș Alexandrescu (1924-2014), muzicolog, despre momentul hirotonirii sale întru diacon de către Episcopul Grigorie Leu, la Huși în 1947.
În încheierea Simpozionului, Părintele Episcop Ignatie a anunțat proiectul cultural al Episcopiei Hușilor în ceea ce privește personalitatea Episcopului Grigorie Leu, în anul următor, 2019, împlinindu-se 70 de ani de la mutarea sa la cele veșnice. Pentru acel moment se are în vedere alcătuirea unei lucrări reprezentative care să cuprindă editarea cuvintelor pastorale ale vrednicului Ierarh, o radiografie a perioadei cât a păstorit la Huși, precum și un mănunchi de studii și articole ce au în centru complexa sa personalitate.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Prinsă la volan fără permis de conducere

Poliţişti de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Berezeni efectuează cercetări cu privire la …

Sute de vizitatori la Târgul Apicol de la Vaslui

Timp de două zile, în municipiul Vaslui a avut loc Târgul Apicol Vaslui 2019 la …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *