miercuri , 19 iunie 2019, 07:24
Home / Local / Actualitate / Siguranța în școli, în atenția prefectului

Siguranța în școli, în atenția prefectului


În cadrul întâlnirii au fost luate în discuție obiectivele propuse în Planul Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Vaslui.
Comisarul șef Petru Maximiuc, inspectorul șef adjunct al Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui, a cerut reprezentantului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Vaslui să solicite unităților de învățământ să se doteze cât mai urgent cu sisteme de supraveghere video.
”În momentul de față, dintr-un total de 713 unități de învățământ, doar 282 sunt dotate cu sisteme de supraveghere video, din care 14 în interior, 63 în exterior, iar 205 de școli au sisteme de supraveghere video atât în interior, cât şi în exterior”, a spus cms șef Petru Maximiuc.
În cursul anului 2017, la nivelul IPJ Vaslui au fost sesizate un număr de 97 infracţiuni, faţă de 111 în anul 2016, 15 dintre acestea fiind comise în zona adiacentă a unităţilor de învăţământ. Astfel, faţă de perioada similară, se înregistrează o scădere cu 14 fapte, -12,6%. Din total, 88 infracţiuni au fost comise în mediul urban, faţă de 93 (-5) şi 9 în rural, faţă de 18 (-9). Victime au fost 101 elevi, 6 cadre didactice și două persoane din altă categorie, iar autori-54 elevi, două cadre didactice şi 6 persoane din altă categorie.
Pe genuri, situaţia infracţiunilor în unităţile de învăţământ se prezintă astfel: 36 loviri sau alte violențe, 43 furturi, 6 ameninţări, două distrugeri, două lipsiri de libertate, un act sexual cu minor (Negreşti), 3 purtări abuzive, o agresiune sexuală, o vătămare corporală din culpă, una la Legea nr.143/2000 și una privind portul sau folosirea de obiecte periculoase.
”Lovirile au fost rezultatul unor conflicte spontane apărute în general în pauzele dintre orele de curs şi nu au avut consecinţe deosebite, furturile au constat în sustragerea de telefoane mobile sau sume mici de bani lăsate nesupravegheate sau în timpul orelor de sport, iar mare parte din celelalte genuri de fapte nu s-au confirmat”, a mai precizat inspectorul șef adjunct al IPJ Vaslui.
Prefectul Eduard-Andrei Popica a apreciat ca pozitivă colaborarea instituțiilor implicate în aplicarea Planului Teritorial Comun de Acţiune pentru creşterea gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic şi prevenirea delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente unităţilor de învăţământ preuniversitar din judeţul Vaslui.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bărbat din Grivița, plasat sub control judiciar pentru violență în familie

Un bărbat de 38 de ani, din localitatea Grivița, județul Vaslui a fost reținut pentru …

Video:Comuna Roșiești a fost în sărbătoare!

Ziua comunei Rosiesti a fost marcatã, cu cea de-a XV-a editie a Sãrbãtorii Comunei.  Cateva …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *