marți , 26 martie 2019, 00:11
Home / Local / Actualitate / Sesiune de instruire pe proiecte transfrontaliere la Leova!

Sesiune de instruire pe proiecte transfrontaliere la Leova!


La finele săptămânii trecute, sala de ședințe a Primăriei Leova a găzduit o sesiune de informare pentru potențialii beneficiari de finanțare europeană prin proiecte transfrontaliere, inițiată de Asociația ”Pro Basarabia” din Huși, în colaborare cu autoritățile locale din Leova și cu susținerea consilierului raional Eufrosinia Grețu.
Ion Negară, manager pe proiecte europene și colaborator al asociației hușene, le-a prezentat primarilor de comune, reprezentanților de instituții publice și organizații nonguvernamentale tipurile de proiecte și modalitățile de finanțare prin Uniunea Europeană, activitățile eligibile și criteriile pe care trebuie să le îndeplinească cei care pot depune cereri de finanțare. Acțiunea s-a bucurat de un succes deplin, în condițiile în care Secretariatul Tehnic Comun al Programului Operațional Comun România – Republica Moldova urmează abia spre sfârșitul lunii februarie să organizeze șase sesiuni de informare în aria eligibilă a proiectului, care se vor desfășura până în luna aprilie doar în principalele orașe din Republica Moldova, respectiv Chișinău, Cahul și Bălți.
Între problemele ridicate de cei prezenți s-au numărat slaba informare din partea autorităților centrale în privința proiectelor transfrontaliere, lipsa unor parteneri din dreapta Prutului, absența ghidurilor și a unor date de contact ale Secretariatului Tehnic Comun din Republica Moldova, cota de cofinanțare, obligația traducerii tuturor documentelor din proiect în limba engleză, cât și termenul destul de scurt pentru întocmirea documentației stufoase a proiectelor, acestea trebuind să fie depuse la Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Iași pentru evaluare până la data de 7 mai 2018, ora 16, ora României. Cu toate aceste neajunsuri, participanții s-au declarat optimiști și dornici să acceseze diverse tipuri de proiecte.
Această sesiune vine în continuarea unei alte manifestări cu aceeași tematică desfășurată în Huși, la finele lunii ianuarie, care a permis unor primari din județul Vaslui și raionul Leova să se întâlnească, să se informeze și să stabilească de comun acord timpul de proiect pe care urmează să îl acceseze. Reamintim că un număr însemnat de comune vasluiene au încheiate acorduri de înfrățire și parteneriat cu primării și sate din diverse raioane ale Republicii Moldova.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Au început lucrările de asfaltare

Autoritățile din comuna Ștefan cel Mare anunță că au demarat investițiile de asfaltare a satului …

Accident spectaculos la Brodoc

Trei persoane au trăit un adevărat coșmar, după ce au fost victimele unui accident teribil, …