duminică , 26 mai 2019, 11:19
Home / Local / Actualitate / Kiwanis Vaslui luptă împotriva drogurilor

Kiwanis Vaslui luptă împotriva drogurilor


Clubul Kiwanis Vaslui va derula în perioada 1 decembrie 2017-31 mai 2019 proiectul ”Lupta împotriva drogurilor”. Coordonatorul proiectului este din Norvegia, iar parteneri sunt ONG-uri, școli sau universități din Malta, Italia, România (Colegiul Naţional ”Ienăchiţă Văcărescu” Târgoviște).
Scopul proiectului constă în informarea tinerilor privind pericolul cosumului de droguri și anturajele periculoase. Având o personalitate în formare, ei nu realizează riscurile dependenţei de droguri şi, de cele mai multe ori, devin vulnerabili la presiunea grupului de a consuma droguri.
Acest proiect decurge din identificarea unor nevoi comune: slaba capacitate de intervenţie a organizaţiilor partenere în proiect pentru prevenirea consumului de droguri în rândul tinerilor (13-25 ani).
Proiectul își propune să ducă la creşterea competenţelor profesionale a 60 lucrători de tineret din cele 5 ţări în domeniul prevenirii consumulului de droguri, în primele şase luni de proiect, Stimularea atitudinii de responsabilitate faţă de riscurile consumului de droguri şi acomportamentului de acţiune în domeniul prevenirii a 50 de tineri voluntari la nivelul organizaţiilor partenere (13-25 ani) din cele 5 ţări partenere pe parcursul schimbului de tineri. Dezvoltarea capacităţii celor 7 organizaţii prin cooperare strategică, schimb de experienţă şi educaţie nonformală, de a acţiona la nivelul comunităţii în domeniul prevenirii consumului de droguri în rândul tinerilor.
Grupul ţintă este format din lucrători de tineret, tineri voluntari în asociaţie, elevi ai liceelor vasluiene, tineri defavorizaţi care provin din zone de mare risc, tineri cu posibilităţi reduse, care vor conştientiza amploarea fenomenului, îşi vor dezvolta abilităţile şi competenţele în domeniul de preventive, şi vor participa activ atât pe perioada proiectului, cât şi după finalizarea lui, în programe de prevenire a consumului de droguri în rândul tinerilor între 13-25 ani, de la nivelul comunităţii şi comunităţii şcolare locale/regionale.
Partenerii locali sunt instituții, licee și școli din Vaslui: Liceul ”Ștefan Procopiu”, Liceul ”Mihail Kogălniceanu”, Liceul ”Emil Racoviță”, Colegiul Economic ”Anghel Rugină”, Şcoala Gimnazială “Ştefan cel Mare”, Școala Gimnazială Puşcaşi, Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al Judeţului Vaslui, Inspectoratul de Poliţie al JudeţuluiVaslui, Penitenciarul Vaslui.
În această perioadă vor fi derulate activităţi de informare la nivelul fiecărei organizaţii partenere cu privire la problematica consumului de droguri la nivel local/naţional (context naţional, legislaţia în domeniu, estimări ale prevalenţei şi incidenţei consumului problematic de droguri, cauze, prevenţie universală şi selectivă pe zone/grupuri de risc, consecinţe asupra sănătăţii, excluderea socială, statistici, etc), realizate cu sprijinul partenerilor locali, activităţi de prevenire la nivelul comunităţii locale (campanii stradale, campanii on-line, pe reţele de socializare, workshopuri, ore de dirigenţie în şcoli, mese rotunde), conferinţe, chestionare de evaluare, realizare de flyere/fluturaşi, pliante pentru a promova proiectul în limba naţională şi engleză, întâlniri cu foşti consumatori de droguri/deţinuţi, pentru o înţelegere a realităţii prin confesiunile lor, elaborarea de materiale informative pentru activităţile de prevenire şi campanii stradale.
Pe parcursul derulării proiectului vor avea loc acţiuni de mobilitate a lucrătorilor de tineret, prin schimburi de bune practici şi cursuri de formare în domeniul prevenirii consumului de droguri şi al educatiei non-formale, și de asemenea va avea loc un schimb de tineri pentru o perioadă de 7 zile , unde vor participa la ateliere de lucru, exerciții, dezbateri, simulări, activități în aer liber, informări pe tema preveniției consumului de droguri, cu scopul de a-i forma in domeniul prevenirii.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Filarmonica din Iași vine în Parcul Copou

Copoul vasluian se pregăteşte în această seară, de la ora 20, de un nou concert …

Ambulanță împotmolită în noroaie

Tragedie în comuna Delești, acolo unde un bărbat de 51 de ani a decedat, după …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *