miercuri , 19 iunie 2019, 07:07
Home / Local / Actualitate / Vasluieni la Fabricat în Moldova

Vasluieni la Fabricat în Moldova


Ediția a 17-a a expoziției “Fabricat în Moldova”, tradițional desfășurată de către Camera de Comerț și Industrie a R.Moldova, sub patronajul Guvernului Moldovei, a fost inaugurată miercuri, 31 ianuarie, la Moldexpo din Chișinău.
Evenimentul expozițional întrunește 427 de întreprinderi din țară, precum și oameni de afaceri din state-partenere: Belarus, Ucraina, România, Italia (cu stand al companiilor moldo-italiene), Iran și alte țări.
La deschiderea oficială a participat ministrul Economiei și Infrastructurii, ministrul Agriculturii, președintele Camerei de Comerț și Industrie (CCI) a Republicii Moldova în timp ce, din România au participat președinții Camerelor de Comert din Vaslui și Prahova, Ionel Constantin respectiv Aurelian Gogulescu, vicepreședintele Consiliului Județean(CJ) Vaslui, Vasile Mariciuc, ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță și ministrul consilier al ambasadei României, Adrian Berezințu.
“Cred că este o excelentă oportunitate, în primul rând pentru firmele din România să fie prezente la expoziție să vină să interacționeze cu colegii lor din R. Moldova. Târgul începe prin succesul înregistrat să capete o frumoasă tradiție. Mă bucur că la acest târg participă o delegație importantă de oameni de afaceri din județele Vaslui și Prahova. Cred că din această interacțiune ambele maluri ale Prutului au de câștigat. Nu trebuie să uităm faptul că România este principalul partener comercial al R. Moldova. Schimburile comerciale au înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 1,6 miliarde de dolari, iar la acest rezultat important evident că au contribuit mult firmele care sunt interesate ca an de an să fie prezente, inclusiv la astfel de evenimente festive. Pentru toți oamenii de afaceri din România i-aș încuraja să aibă încredere în oportunitățile pe care R. Moldova le oferă, să țină cont nu numai de proximitatea geografică dar și de tradiții și de faptul că vorbim aceași limbă, avem în esență aceeași cultură și totodată beneficiem și noi și în special R. Moldova de niște prevederi extrem de importante care decurg din acordul de asociere al R. Moldova la Uniunea Europeană” a declarat Daniel Ioniță, ambasadorul României în R. Moldova.
Delegația oamenilor de afaceri venită de la Vaslui a putut lua contact cu ofertele industriei moldovenești, o industrie bazată pe sectorul alimentar, în special vinuri, dulciuri și produse de panificație, produse ale fabricilor de mezeluri. Republica Moldova face pași mici în direcția integrării europene, deși România pare decisă o susțină pe parcursul european.
“Delegația județului Vaslui este singura din țară așa de bine organizată întru-un număr atât de mare, 43 de persoane, care își pun speranțe în această nouă ediție a expoziției Fabricat în Moldova. Rezultatele obținute în anii trecuți demonstrează pedeplin că vasluienii au investit aici, fie că vorbim de o mică fabrică de încălțăminte, fie că vorbim de investiții în domeniul confecțiilor și tricotajelor, investiții în ceea ce înseamnă depozite de preluare a florii soarelui și de vânzarea en gros a uleiurilor, a produselor de abatorizare, toate acestea demonstrează pedeplin seriozitatea cu care privim an de an expozițiile din R. Moldova. Am fost de- a lungul timpului câștigători ai unor proiecte cu CCI a R.Moldova și ne propunem anul acesta, cu sprijinul CJ Vaslui pentru a găsi acele nișe urmare a parteneriatelor pe care le-am încheiat. Suntem în anul centenarului și avem obligația, față de românii de pe cele două maluri ale Prutului, să le asigurăm locuri de muncă bine plătite, să creăm afaceri profitabile pentru toată lumea. Avem nevoie de întreprinderi comune, așa s-ar putea traduce eforturile legate de Centenarului Marii Uniri”, a declarat Ionel Constantin.
Vasile Mariciuc, vicepreședintele CJ Vaslui, a spus că instituția pe care o conduce are deja acorduri de colaborare cu 13 raioane din R. Moldova și va face eforturi în continuare pentru a dezvolta noi relații.
“În momentul de față sunt 13 protocoale de colaborare cu raioane din R.Moldova și pe parcursul timpului s-au dovedit a fi foarte rodnice pentru că au valorificat oportunitățile pe care le ofereau programele de finanțare transfrontaliere. Mă bucur foarte mult că așa cum am discutat cu oameni care au o idee clară asupra istoricului acestui eveniment sunt progrese certe, îmbucurătoare care demonstrează vocația europeană a R.Moldova și facilitățile care pot să rezulte din asemenea contatcte. Schimburile comerciale, investițiile, producția efectivă care se poate desfășura aici nu poate decât să apropie oamenii, să armonizeze interesele și să contribuie la buna înțelegere între aceștia. CJ își va continua acest efort de a ajuta unitățile administrativ raionale din R.Moldova pentru a accesa fonduri, pentru a le furniza expertiză și în felul acesta să contribue la apropierea dintre românii de pe cele două maluri ale Prutului.Nu în ultimul rând nu trebuie să uităm ca participanții să aibă câștig cert, sigur, un nivel de trai mai bun și mai multă prosperitate” a spus Vasile Mariciuc
În cadrul evenimentului a avut loc și un târg de joburi la care vizitatorii au putut afla despre oportunitățile de angajare atât din R. Moldova cât și din România.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bărbat din Grivița, plasat sub control judiciar pentru violență în familie

Un bărbat de 38 de ani, din localitatea Grivița, județul Vaslui a fost reținut pentru …

Video:Comuna Roșiești a fost în sărbătoare!

Ziua comunei Rosiesti a fost marcatã, cu cea de-a XV-a editie a Sãrbãtorii Comunei.  Cateva …