miercuri , 23 ianuarie 2019, 01:20
Home / Local / Actualitate / În anul centenarului, să ne cinstim eroii!

În anul centenarului, să ne cinstim eroii!


Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui și-a propus să marcheze Anul Centenarului Marii Uniri prin organizarea lunară de acțiuni, menite să evoce marile personalități pe care le-a avut județul Vaslui, cu implicații însemnate în actele premergătoare înfăptuirii Unirii de la 1 decembrie 1918.
Numai din punct de vedere militar, Vasluiul a dat în Primul Război Mondial un mareșal și 14 generali, astfel că puține județe din România se mai pot mândri cu astfel de personalități.
”În anul Centenarului vor organiza în județ zeci de acțiuni, în cadrul cărora vor fi amintiți eroii din localitate și peste tot vor fi cinstite numele acestora. Vom redescoperi noi fapte de eroism petrecute în timpul Primului Război Mondial și al luptei pentru unire. Amintim faptul că pentru vasluieni Primul Război Mondial nu s-a încheiat în 1918. Trupe cu militari din județ au trebuit să stăvilească încercări rusești de pătrundere în Basarabia și ale naționaliștilor ucrainieni, care doreau să ocupe Cernăuțiul. Abia în 1920 eroii militari vasluieni au putut fi sărbătoriți la ei acasă”, a precizat profesorul Dan Ravaru.
Astfel, în Primul Război Mondial, Vasluiul a dat un mareșal. Este vorba despre Constantin Prezan. Alături de el, în județ mai sunt 14 generali din armata română.
La Vaslui s-au născut trei generali (Ioan Rășcanu, Nicolae Petala și Nicolae Batâr), iar la Bârlad sunt alți șapte generali (Nicolae Argerescu, Constantin Diaconescu, Traian Epure, Gheorghe Boureanu, Lascăr Caracas, Teodor Deciu și Constantin Palade).
Județul mai are un general din Bârzești: Constantin Frimu. La Băcani s-a născut generalul Gheorghe Naumescu, iar din Fruntișeni îl avem pe Gheorghe Negrescu, primul general de aviație al Armatei Române. La Huși s-a născut generalul de corp de armată Dumitru Strătilescu.
”Avem personalități foarte importante din punct de vedere militar, care au însemnat foarte mult pentru România în timpul primului război mondial. Amintim de mareșalul Prezan, comandantul Armatei a 4-a, care a fost mai târziu Șefului Statului Major al Armatei Române. El a condus toate operațiunile militare din primul război mondial, având un Stat Major și mai mult secții, aici fiind pregătite marile victorii”, a completat profesorul Ravaru.
Tot în acest an, CJCPCT Vaslui va edita o publicație dedicată Centenarului, primul număr apărând pe 1 decembrie 2017, iar în 2018 vor mai apărea încă șapte numere, primul urmând a vedea lumina tiparului pe 24 ianuarie, de Ziua Principatelor Române.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătaie între doi elevi la Liceul din Puiești

Liceul Tehnologic din Puiești este, din nou, în centrul atenției, cu un nou scandal. De …

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *