duminică , 16 decembrie 2018, 20:23
Home / Local / Învăţămant / Vor dispărea clasele cu elevi puțini

Vor dispărea clasele cu elevi puțini


Unitățile școlare din județul Vaslui au transmis la Inspectoratul Școlar Județean numărul de clase pe care îl vor pentru anul următor. În realizarea planului de școlarizare trebuie să ia toate măsurile necesare astfel încât să nu mai existe clase cu efective mai mici decât numărul minim prevăzut de legislație, întrucât bugetul nu va ajunge. Prin urmare, în unitățile școlare va fi nevoie să se comaseze clasele cu elevi puțini și astfel se vor reduce și normele sau posturile didactice.
Această regulă este impusă atât la grădinițe, cât și la școli și licee, precum și la învățământul postliceal. Numărul minim de copii prevăzuți într-o grupă este stabilit de articolul 63 din Legea educației. Astfel, la învățământul preșcolar, grupa cuprinde în medie 15 preșcolari, dar nu mai puțin de zece și nu mai mult de 20. La învățământul primar, clasa cuprinde în medie 20 de elevi, dar nu mai puțin de 12 și nu mai mult de 25. Pentru învățământul gimnazial, clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 12 şi nu mai mult de 30, iar la învăţământul liceal, profesional și postliceal, clasa cuprinde în medie 25 de elevi, dar nu mai puţin de 15 şi nu mai mult de 30.
Reducerea claselor cu efective mai mici decât minimum prevăzut de Legea educației va aduce și o creștere a învățământului cu predare în regim simultan. În prezent, două clase vasluiene adună laolaltă elevi de la clasa pregătitoare, de la I-a, a II-a, a III-a și a IV-a, care studiază în regim simultan. Sunt cinci generații de elevi, de la șase la zece ani, care se pregătesc cu același învățător și care împart același program de școală.
În alte 76 de clase sunt câte patru generații de elevi, iar 51 de clase sunt organizate cu câte trei generații. Cele mai multe clase-135-reunesc câte două generații de elevi.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a fost implicat într-un accident rutier

Ioan Ciupilan, primarul municipiului Huși, a fost implicat într-un accident petrecut în această dimineață în …

Corala Fantasia susține mai multe concerte în județul Neamț

Corala Fantasia va susține în acest weekend mai multe concerte de colinde în județul Neamț. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *