marți , 22 ianuarie 2019, 17:08
Home / Local / Actualitate / Comunele Ferești și Zăpodeni, înfrățite cu sate din Republica Moldova!

Comunele Ferești și Zăpodeni, înfrățite cu sate din Republica Moldova!


În cursul săptămânii care tocmai a trecut încă două comune din județul Vaslui și-au oficializat parteneriatele cu unități administrativ – teritoriale de peste Prut, din Republica Moldova. Astfel, edilii comunelor Ferești și Zăpodeni, Sebastian Arteni și Ionel Chiratcu, au semnat acorduri de înfrățire și colaborare cu liderii comunelor Cobusca Veche și Șerpeni din raionul Anenii Noi.
Delegaţia din Vaslui, în care au mai fost prezenți Alexandru Barbu, consilier municipal și prof. Ștefan Plugaru (ACPBB Huși), a fost primită de preşedintele raionului Anenii Noi, Alexandru Barbăroşie, care a menţionat că parteneriatele cu România sunt foarte importante pentru dezvoltarea raionului, pentru că astfel este promovată identitatea naţională şi idealurile comune.
Au fost vizitate localităţile Şerpeni şi Cobusca Veche, delegația vasluiană luând cunoştinţă despre obiectivele economice și culturale existente. Memorialul de la Şerpeni, staţia de pompare a apei, sala de sport din acelaşi sat (realizate prin proiecte cu finanțare europeană) au fost apreciate de primarii vasluieni. Acordul de înfrățire între comunele Şerpeni şi Zăpodeni a fost semnat în plină şedinţă a consiliului sătesc Şerpeni, membrii acestuia votând în unanimitate ”pentru”, indiferent de opțiunile politice. Consiliul local Cobusca Veche a aprobat anterior acordul cu comuna Fereşti.
Potrivit primarului comunei Zăpodeni, Ionel Chiratcu, în relaţiile dintre comunităţile de pe ambele maluri ale Prutului contează nu doar proiectele, ci şi legăturile sufleteşti. În acest context, domnia sa a propus organizarea de festivaluri comune, schimburi de experienţă, tabere de copii s.a. Nu trebuie neglijate proiectele economice, fapt subliniat de primarul Sebastian Arteni, care a mai adăugat că în prezent comuna pe care o conduce, Ferești, şi Cobusca Veche sunt în curs de elaborare a unui proiect de infrastructură rutieră, ce urmează să fie depus la Biroul Regional de Cooperare Transfrontalieră din Iaşi, spre a fi finanţat din contul mijloacelor financiare alocate de Uniunea Europeană pentru programul de cooperare transfrontalieră.
Acordurile semnate au mărit numărul comunelor vasluiene înfrățite în ultimii ani cu localităţi din diferite raioane ale Republicii Moldova.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătaie între doi elevi la Liceul din Puiești

Liceul Tehnologic din Puiești este, din nou, în centrul atenției, cu un nou scandal. De …

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *