marți , 22 ianuarie 2019, 17:33
Home / Local / Actualitate / Tradiții milenare la Vaslui

Tradiții milenare la Vaslui


Duminică, obiceiurile şi tradiţiile milenare, specifice sărbătorilor de iarnă din județul Vaslui, au fost la loc de cinste. Din Parcul Copou şi până în centrul Vasluiului, colindătorii, într-o adevărată desfăşurare de formaţii, au dat startul Festivalului de Datini și Obiceiuri de Iarnă, eveniment ajuns la cea de-a 36-a ediție. Impresionante au fost formaţiile de măşti, atât individuale-capra, ursul, calul, cât şi în aspectul lor complex, adică vălăretele, alaiurile de la Todireşti, Ivăneşti și Rafaila.
În fiecare an, în prag de Crăciun, alaiuri de colindători, capre, urşi, jieni şi vălărete împânzesc străzile din Vaslui, în cadrul Festivalului de Datini şi Obiceiuri, care anul acesta a ajuns la cea de a 36-a ediţie. Sute de colindători din toate colţurile județului au demonstrat că tradiţiile şi obiceiurile de Sărbători sunt încă vii.
“Este cel mai mare festival de sezon. Peste 1.200 de artişti amatori s-au perindat pe scena din Piaţa Civică pentru a arăta publicului tradiţiile şi obiceiurile zonei din care provin. Sunt prezente 30 de trupe din întreg județul. Pe lângă cele din Vaslui, la festival au participat ”Urşii” de la Comăneşti, județul Bacău”, a declarat directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vaslui, Lucian Onciu.
Festivalul de datini şi obiceiuri a început cu o paradă pe străzile oraşului. Toate formaţiile prezente au mărşăluit prin tot oraşul, spre încântarea vasluienilor. Cu mic cu mare, mii de oameni s-au adunat în centrul oraşului pentru a admira măştile şi frumuseţea obiceiurilor populare.
“Este o încântare să priveşti şi să admiri jocurile şi măştile alaiurilor. Este foarte bine că tradiţia se păstrează şi an de an, avem posibilitatea să vedem aceste obiceiuri frumoase de iarnă. Dacă ar fi nins puţin, priveliştea ar fi fost şi mai frumoasă”, a declarat vasluianca Mirela Popa.
Nelipsite din peisajul Festivalului sunt colindele, unde grupurile de la Pogonești și Berezeni oferă acestora o identitate aparte județului Vaslui.
”Plecând de la o creaţie cultă, care are la bază aspecte ale folclorului şi care aparţin lui Matei Millo, teatrul popular s-a generalizat în toate localităţile şi este din ce în ce mai cultivat, realizându-se nenumărate variante ale scenariului Dar ceea ce acumpare o desfăşurare de muzică, dans şi bucurie generală înseamnă de fapt vechi ritualuri care marcau existenţa strămoşilor în perioada Anului Nou. Anul Nou înseamnă pentru ei o reînnoire a existenţei, o permanentizare efectiv. Această viziune este demonstrată de formaţiile de datini şi obiceiuri din Vaslui. În prim-plan s-au înscris colindele, acestea fiind considerate, pe drept cuvânt, ca având cele mai străvechi rădăcini, iar din punct de vedere artistic, având locul pe care muzica simfonică îl are în cadrul muzicii în general. La Pogoneşti şi Berezeni s-au păstrat integral colindele numite laice sau seculare, de fapt creaţii precreştine, sugerând atitudini legate de viziunea umană începând chiar din neolitic. Pluguşoarele, în esenţă, adevărate descântece care să determine o rodire îmbelşugată, au şi ele o prezenţă notabilă”, a explicat etnologul Dan Ravaru.
Nelipsite din tradiţiile vasluienilor sunt „Capra“ şi „Ursul“. „Jocul Caprei” simbolizează ciclul vieţii, iar la origine a fost un ceremonial sobru, ulterior devenind un ritual menit să aducă rodnicie anului care vine, spor de animale în turmele păstorilor, precum şi recolte bogate.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătaie între doi elevi la Liceul din Puiești

Liceul Tehnologic din Puiești este, din nou, în centrul atenției, cu un nou scandal. De …

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *