marți , 11 decembrie 2018, 14:03
Home / Local / Actualitate / La taifas cu Eminescu

La taifas cu Eminescu


Sala TinArt a Bibliotecii Județene ”Nicolae Milescu Spătarul” Vaslui a fost din nou neîncăpătoare. Zeci de iubitori ai frumosului au ținut să fie părtași la un moment unic, lansarea celei mai recente lucrări a scriitorului Theodor Codreanu, intitulată ”Mihai Eminescu-o sută și una de de poezii”. Amfitrion a fost Gelu Bichineț, directorul bibliotecii vasluieni, care a ținut să-l readucă în prim plan pe Luceafărul poeziei românești, prin acestă colecție de poezii, sugerată de profesorul de Eminescu, așa cum mai este știut în mediul academic scriitorul hușean.
”Ceea ce se întâmplă aici, ne arată că încă se mai citește Eminescu”, a ținut să remarce academicianul Mihai Cimpoi, invitat special la eveniment.
”De la Titu Maiorescu nu am mai avut parte de o asemenea colecție Eminescu. Au trecut 133 de ani, pentru a avea o ediție cu poeziile lui Eminescu. Sigur, Titu Maiorescu s-a oprit la publicare a 64 de poezii, însă Mihai Eminescu nu înseamnă numai atât”, a completat Mihai Cimpoi, care a ținut să puncteze că la Chișinău se regăsește unicul Centrul dedicat marelui poet, pe care Theodor Codreanu îl consideră ”arhiereul românității”.
Cartea ”Mihai Eminescu-o sută și una de de poezii”, care poartă pecetea Academiei Române, a apărut din dorința de a-l face accesibil pe Eminescu tuturor românilor contemporani cu noi.
”Aceia care vor citi această carte, parte a întregului eminescian, vor putea ajunge, în timp, și la miracolul «omului deplin al culturii românești», cum l-a numit filosoful Constantin Noica, om-arheu adăpostit în marea ediție: poet, prozator, dramaturg, publicist, eseist, filosof, istoric, culegător de folclor, om de știință, autor de aforisme, epistoler, revizor școlar etc. Eminescu nu a fost specialist în toate acestea, ci, în primul rând, poet, publicist și prozator, dar pătruns de un profund spirit interdisciplinar și cu o gândire miraculos transdisciplinară avant la lettre, cum se vădește în abordările mai noi ale criticii literare, de la Basarab Nicolescu până la Pompiliu Crăciunescu”, a spus Theodor Codreanu.
Dialoguri culturale au mai fost purtate și de alte nume sonore, precum prof.univ.dr. Nicolae Georgescu și scriitorul Ion Filipciuc. Aceștia sunt cunoscuți prin prisma unei bogate activități literare, o însemnată parte fiindu-i dedicată “poetului nepereche”.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Voluntarii de la ”Procopiu”, premiați de profesori

Membrii Clubului European de la Liceul ”Ștefan Procopiu” Vaslui au marcat Ziua Internațională a Voluntariatului …

CJRAE Vaslui, implicată în proiectul Erasmus+ “All-Inclusive School”

Irecoop Emilia Romagna a găzduit partenerii italieni și străini implicați în Proiectul “All-Inclusive School” (KA2 …