marți , 22 ianuarie 2019, 17:46
Home / Local / Actualitate / Infractiunile de inselaciune, in atentia politistilor

Infractiunile de inselaciune, in atentia politistilor


De la începutul anului, la nivelul județului Vaslui au fost sesizate 214 infracțiuni de înșelăciune, cu 62 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut. 144 dintre acestea au fost comise în mediul urban și 69 în mediul rural.
În goana după câştiguri consistente şi uşor de obţinut, inventivitatea indivizilor „certaţi” cu legea nu cunoaşte limite. Având în vedere faptul că metodele de operare sunt aduse periodic la cunoştinţa cetăţenilor de către poliţie, tocmai pentru a se preveni înşelarea acestora de către persoane fără scrupule, infractorii caută mereu noi moduri de operare, iar cetăţeni de bună credinţă cad uneori în „plasa” întinsă de aceştia.
O metodă de înşelăciune ce continuă să facă victime este metoda Accidentul când persoane necunoscute, declinându-şi calitatea de avocat sau fiu, aduc la cunoştinţă persoanelor apelate că rude apropiate lor au comis accidente de circulaţie şi solicită expedierea de bani sau cumpărarea de cartele de reîncărcare. Victimele, implicate emoţional, de multe ori dau curs cererii acestora.
Din verificările efectuate s-a constatat că majoritatea înşelăciunilor comise prin acest mod de operare sunt săvârşite de persoane încarcerate în penitenciare.
Urmare a activităților de cercetare desfășurate de polițiști au fost identificaţi membrii unei grupări din care fac parte mai mulți deținuți din Penitenciarul Bacău. Aceștia au înşelat, în perioada decembrie 2016 – februarie 2017, 17 persoane din județele Vaslui și Galați. Valoarea sumelor cu care victimele au fost înșelate este cuprinsă între 2.000-12.000 lei.
O altă metodă, nou apărută şi pe raza județului Vaslui, este metoda „Ghiulul”. Un aşa-zis cetăţean străin, sub pretextul că a rămas în pană de combustibil şi are nevoie de bani, oferă la schimb un ghiul despre care susţine că este din aur, dar în realitate acesta este fals.
Polițiștii bârlădeni au identificat mai mulți cetățeni din județul Prahova care săvârșeau fapte cu acest mod de operare.
De asemenea, mai multe persoane din județ au fost înşelate prin metoda „Pampers”. În acest caz, victimele comercializau on-line, de la diferite persoane, produse marca Pampers cu reduceri substanţiale de preţ, însă comenzile nu erau onorate.
O altă metodă care a revenit este cea a premiilor oferite de firme sau companii de telefonie mobilă. Persoanei apelate i se cere să depună o sumă de bani pentru a putea primi premiul câştigat cu ocazia diverselor concursuri ale companiilor.
Pentru prevenirea comiterii infracţiunilor de înşelăciune, indiferent de natura acestora, precum şi pentru identificarea autorilor au fost executate acţiuni şi controale în locurile şi mediile de interes operativ, însă considerăm că vigilența populației este cea mai eficientă.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătaie între doi elevi la Liceul din Puiești

Liceul Tehnologic din Puiești este, din nou, în centrul atenției, cu un nou scandal. De …

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *