miercuri , 17 octombrie 2018, 16:43
Home / Local / Învăţămant / Patru decenii de excelență

Patru decenii de excelență


Sub genericul ”LER 40-Aspirația de ”a fi” mereu”, la Casa de Cultură ”Constantin Tănase” s-a consumat o manifestare de înaltă ținută, menită să marcheze cei 40 de ani de existență ai Liceului ”Emil Racoviță” (LER) Vaslui. Au fost prezenţi foşti absolvenţi , care i-au avut lângă ei pe dascălii din anii de învăţământ, precum şi cei care, în prezent, duc mai departe tradiţia. LER a fost, de-a lungul anilor, unul dintre modelele de seriozitate în învăţământul vasluian, cu rezultate fără număr în performanţă, iar în prezent instituția liceală se regăsește în primele rânduri.
În deschiderea momentului jubiliar, directorul liceului, prof.Daniel Hulubei, a punctat importanţa acestui eveniment, în lumea educaţională din Vaslui.
”La 40 de ani de la înfiinţare, un liceu mereu tânăr şi dinamic, îi serbează, astăzi, pe toţi oamenii frumoşi a căror viaţă s-a împletit cu destinul său, dascăli din trecutul şi prezentul acestei şcoli, elevi de toate vârstele şi prieteni de pretutindeni. Liceul nostrum și-a câștigat un renume între instituțiile de învățământ din județul Vaslui, prin drumul în viață al absolvenților și prin valoarea profesională a dascălilor acestora. Nu suntem într-o competiție cu nimeni și njici nu ne propunem să atingem perfecțiunea. Ne dorim să progresăm de la an la an împreună, profesori și elevi, iar pe părinți îi dorim mult mai aproape de noi în completarea actului educațional. Așadar, drumul ni se așterne înainte, plin de provocări, dar avem acum, la 40 de ani, maturitatea de a ne influența destinul în sensul împlinirii obiectivelor pe care nu le-am fixat și al idealurilor, mari, pe care îndrăznim să le gândim”, a precizat Daniel Hulubei.
Şi primarul Vasile Pavăl a ţinut să adreseze câteva cuvinte şi gânduri bune colectivului de ieri şi de azi al acestui liceu.
”În aceste zile frumoase de toamnă aurie, sărbătorim cu toții aniversarea a patru decenii de la ctitorirea unui lăcaș de educație și cultură: LER. De-a lungul anilor, dascălii vasluieni, împreună cu oficialitățile municipiului s-au străduit să asigure o bună pregătire teoretică și practică pentru aceia care au devenit în timp chimiștii vasluieni. Timpul scurs a demonstrate că școala vasluiană poate oferi oameni bine pregătiți professional, dar și buni cetățeni. Sărbătoarea celor patru decenii de la fondarea liceului reprezintă un frumos și important eveniment pentru municipiul Vaslui. Vă doresc cât mai multe succese în plan personal și professional și vă îndemn să construiți în continuare marile performanțe. La mulți ani la ceas aniversar!”, a spus primarul Pavăl.
Inspectorul general şcolar, prof.Gabriela Plăcintă, a ţinut să aducă în atenţie activitatea de prestigiu a acestei unităţi şcolare de elită: ”Astăzi Liceul ”Emil Racoviță” se remarcă prin atmosfera de muncă, professionalism, onestitate, autentică omenie, respect pentru calitate, valoare și prestigiu. La frumoasa aniversare, 40 de ani de existență încununată de realizări, urez marii familii LER să dăiuniască peste ani și ani la fel de mândră și unită cum este în prezent. Fie ca spiritul acestui colectiv să treacă peste generații fără a fi alterat”.
Personalitatea lui Emil Racoviță, patronul spiritual al liceului, a fost evocată de academicianul Ionel Miron, care susține că după Ștefan cel Mare, o glorie la fel de strălucitoare a adus-o Vasluiului și marele savant: ”Ar trebui să fie o clipă Racoviță în fiecare școală, în care toată suflarea județului să retrăiască emoția întoarcerii eroice în țară a savantului explorator al Antarcticii și dăruirea sa pentru propășirea neamului românesc”.
În calitate de fost absolvent al liceului, prefectul Eduard-Andrei Popica a ținut să le mulțumească foștilor dascăli, pentru educația oferită, iar conducerii LER i-a transmis să mențină unitatea liceală pe podiumul educației din județ și nu numai.
”Se împlinesc patru decenii de când Liceul ”Emil Racoviță” Vaslui și-a deschis larg porțile pentru a-i întâmpina pe primii săi elevi și profesori. În cei 40 de ani, liceul dumneavoastră și al meu, în calitate de fost absolvent, a devenit un reper pentru comunitatea vasluiană și un etalon pentru învățământul românesc. Cred că în astfel de momente aniversare, gândurile noastre ar trebui să fie direcționate către dascălii care au predat aici, cinstind memoria celor care au părăsit această lume. Nu trebuie uitate generațiile de elevi, care au învățat în acest liceu, unii devenind mari personalități. Prin astfel de oameni, Liceul ”Emil Racoviță” devine nemuritor, deschizând an de an ușa către viață, cultivând frumosul, prin emoție, muncă și tradiție. Pentru mine, LER îmi va rămâne veșnic în suflet, cei patru ani petrecuți aici definindu-i prin colegi, profesori extraordinari și peripețiile minunate. La mulți ani! Să fiți mândri că faceți parte din marea familie LER”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.
Autorităţile locale şi dascălii prezenţi au primit diplome aniversare, precum şi monografia Liceului ”Emil Racoviță”.
Manifestările dedicate celor 40 de ani de existenţă ai LER au mai cuprins un spectacol omagial, susținut de corala Fantasia, Fanfara Rotaria și corul Filarmonicii din Iași.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bani europeni pentru modernizarea iluminatului public din Vaslui

Într-o ședință extraordinară, consilierii locali au aprobat documentația tehnico-economică pentru investiția ”Eficientizarea și extinderea sistemului …

REȚINUT DE POLIȚIȘTI PENTRU INFRACȚIUNI RUTIERE

Un bărbat de 47 de ani, din municipiul Vaslui a fost reținut de polițiștii rutieri …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *