duminică , 20 ianuarie 2019, 21:02
Home / Local / Actualitate / Trompetiștii de aur ai Vasluiului

Trompetiștii de aur ai Vasluiului


Rareș Buhai, Bianca Fodor și Daniel Macarov fac parte din formația Rotaria, nume de referință în lumea muzical-instrumentală din România și Europa. Cei trei sunt prieteni și au reuşit să-i impresioneze pe spectatorii prezenți la cea de-a noua ediție a la International Competition for Trumpet Player de la Stara Zagora (Bulgaria). Nici juriul nu a fost insensibil la talentul interpretativ al celor trei elevi vasluieni, care au dus trompeta la nivel de artă, numele lor fiind rostite cu mândrie de prezentatori la Gala Laureaților, oferind un spectacol neobișnuit de mișcare și interpretare.
Președintele juriului, americanul Ronald Romm, a venit personal să-i felicite pe elevii profesorului Romeo Tălmaciu.
”Președintele juriului este personalitate în domeniu, fiind membru al faimosului cvintet Canadian Brass și profesor al Universității din Illinois. În afară de el, în componența juriului s-au mai regăsit nume în lumea instrumentală, cum ar fi profesorul Andrey Ikov, de la Teatrul Balshoi din Moscova, polonezul Igor Cecocho, membru al Filarmonicii din Wroclaw și profesor de trompetă la Academiile de Muzică din Lodz și Wroclaw, sau Vaso Ristov, de la Universitatea Skopje din Macedonia”, a spus prof.Romeo Tălmaciu.
Întrebați de talentul lor, cei trei copii au explicat că au venit la International Competition for Trumpet Player pentru a arăta cum se face un show, folosind inteligenţa şi măestria artistică.
Aceste lucruri au dat roade, elevii Școlii ”Vasile Alecsandri” și ai Palatului copiilor Vaslui urcând pe podium în aplauzele celor prezenți.
Lui Rareș Buhai, nimeni nu-i acorda nicio șansă, fiind cel mai tânăr concurent, însă a uimit întreg juriul, prin excelenta mânuire a trompetei, transformând-o într-un glas de înger.
Drept răsplată, vasluianul a primit premiul I la grupa I de vârstă, de până în 10 ani.
Bianca Fodor a obținut premiul II la grupa 11-13 ani, iar Daniel Macarov a obținut premiul III la grupa cea mai grea, 14-17 ani.
“Imaginați-vă cum v-ați simți în locul acestor copii, știind că alături de unii dintre cei mai buni trompetiști din țară, elevi de liceu și studenți, au reprezentat nu numai Vasluiul, ci și România. Imaginați-vă cât de greu am fi ajuns acolo, dacă primarul nostru, domnul Vasile Pavăl, împreună cu Consiliul Local, nu ne-ar fi ajutat ca de fiecare dată, dacă Inspectoratul Școlar Județean Vaslui și cele două instituții, unde își desfășoară activitățile muzicale acești copii, nu s-ar implica în educaționalul acestora, de la profesorii de cultură general, până la cei de muzică, pentru care le mulțumesc din suflet”, a mai spus profesorul Tălmaciu.
Alături de micii trompetiști și profesorul lor au fost corepetitoarea la pian, Ana Șnaider, și mama Biancăi Fodor, profesoara de flaut, Renata Fodor.
International Competition for Trumpet Player de la Stara Zagora este considerat cel mai puternic concurs din Europa de trompetă și se organizează o dată la doi ani. La ediția din acest an au participat 54 de trompetiști din 14 țări, care au trecut de o selecție preliminară.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Ziele Liceului ”Ștefan Procopiu” Vaslui

Liceul ”Ștefan Procopiu” (LSP) Vaslui a marcat 47 de ani de existență, organizând o nouă …

Portret de familie: meniuri sănătoase cu carne de pui

Meniurile cu carne de pui reprezintă alegerea preferată a tuturor, datorită numeroaselor avantaje: carnea de …