luni , 15 octombrie 2018, 23:54
Home / Local / Actualitate / Eminescu, în viziunea unui medic

Eminescu, în viziunea unui medic


Pe lista medicilor scriitori se regăsește și Valeriu Lupu, care a ținut să vină în fața vasluienilor cu cea mai recentă lucrare a sa, intitulată ”Mihai Eminescu-Din perspectiva medicală și socială”.
Cartea s-a născut dintr-o asiduă muncă de cercetare, documentare și analiză medicală, rezultate evidențiate de medicul Valeriu Lupu de-a lungul a șase ani în care a publicat diverse aspecte ale existenței poetului.
De altfel, ținta cărții este stabilirea adevărului și demontarea mitului nebuniei luetice susținut cu obstinație de G. Călinescu, considerat încă biograful oficial al poetului de forțe obscure.
”În ansamblu, o carte onorabilă, imagine a unui infatigabil scormonitor în memoria medicală și culturală, dovadă a unui spirit sensibil la adevăr și la valorile naționale”, a prefațat întâlnirea cunoscutul eminescolog, Theodor Codreanu.
Valeriu Lupu, prin demersul său publicistic, a dorit să explice clar cititorilor adevărul despre Eminescu, care a murit din cauza unei boli moștenite – psihoză maniaco-depresivă, și nicidecum din cauza sifilisului, mai ales că Luceafărul poeziei este tratat cu superficialitate în continuare, chiar dacă regimul politic este altul în România.
”Ca orice tânăr, crescut și format la școala românească, contactul cu universul poetic eminescian era unul în firea lucrurilor. Ceea ce știam atunci, nu era mai mult decât putea ști generația mea, crescută într-o ideologie egalitaristă și totalitară, în care, cultura și omul erau aservite în totalitate regimului comunist. Calitatea de poet național, neînțeles de societatea în care a trăit-a cărei victimă ar fi fost-era ipostaza obișnuită în care ne era prezentat. Dincolo de o biografie sumară consacrată poetului, și statutul său de poet romantic, era imaginea luptătorului cu arma scrisului în sprijinul celor obidiți, emblematică pentru această ipostază fiind team poeziei ”Împărat și proletar”, folosită intens de sistemul comunist pentru a-și justifica dictatura proletariatului și ororile sale”, a spus autorul.
Cartea merită citită, medicul vasluian fiind preocupat de-a lungul timpului, prin scrierile şi studiile sale, de creaţia eminesciană dar, mai ales, să descifreze sub aspect medical misterul morţii lui Eminescu.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

A fost activat Planul roşu de intervenţie: accident rutier cu 7 victime pe DE-581

Şapte persoane au fost grav rănite, doua dintre ele fiind încarcerate, în urma unui grav …

Accident cu 6 victime la Iveşti; a fost activat Planul roşu de intervenţie

Șase persoane au fost rănite, duminică seara, într-un accident de circulaţie petrecut pe raza localităţii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *