sâmbătă , 15 decembrie 2018, 08:58
Home / Local / Actualitate / Noul episcop al Huşilor, Ignatie Mureşanul, va fi întronizat, duminică

Noul episcop al Huşilor, Ignatie Mureşanul, va fi întronizat, duminică


Noul episcop al Huşilor, Ignatie Mureşanul, va fi întronizat, duminică, în prezenţa mitropolitului Teofan al Moldovei şi Bucovinei, înconjurat de un sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi, a anunţat Mitropolia Moldovei şi Bucovinei.
El a fost ales în postul vacant de episcop al Huşilor în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din data de 5 octombrie 2017.
Născut în localitatea Bilbor din judeţul Harghita, Ignatie a urmat cursurile Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Mitropolit Simion Ştefan’ din Alba Iulia.
Pregătirea universitară şi-a împlinit-o la Facultatea de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii ‘1 Decembrie 1918’ din Alba Iulia, la Atena, ca bursier al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe din Grecia, şi la Facultatea de Teologie ‘Patriarhul Justinian’ din Bucureşti, unde şi-a susţinut teza de doctorat.
A fost hirotonit diacon şi preot în anul 2001 şi tuns în monahism în 2008, pe seama Mănăstirii ‘Sfânta Treime’ din Alba Iulia (Catedrala Arhiepiscopală). În anul 2008 a fost ridicat la rangul de protosinghel, iar în 2011 la cel de arhimandrit.
A fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologice Ortodoxă din Alba Iulia şi a desfăşurat o intensă activitate publicistică.
În data de 24 octombrie 2011 a fost ales, în şedinţa Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei şi Portugaliei, cu titulatura Mureşeanul, hirotonia în arhiereu având loc în data de 11 decembrie 2011, la Catedrala Mitropolitană din Paris, Franţa.
‘Pregătirea teologică, râvna duhovnicească şi lucrarea misionară săvârşită cu jertfelnicie ca arhiereu vicar în diaspora au constituit motivaţia alegerii Preasfinţitului Ignatie Mureşeanul ca Episcop al Huşilor. Scaunul de episcop al Huşilor a rămas vacant, după ce fostul episcop, Corneliu Bârlădeanul, a făcut o cerere de retragere de la slujire, el fiind acuzat că ar fi întreţinut relaţii sexuale cu un bărbat’, au arătat reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei în comunicatul de presă.
Cazul Episcopului Corneliu Bârlădeanul a intrat în atenţia publică în luna iunie, atunci când acesta a depus la DNA plângere împotriva a trei preoţi care l-ar fi şantajat cu darea în vileag a unor imagini compromiţătoare.
Ulterior, filmul respectiv a apărut în spaţiul public. Sebastian Cristi Jitaru, preot arhimandrit la Catedrala Episcopală Huşi, Gheorghe Damian, preot de caritate la Spitalul Judeţean Vaslui şi Răzvan Mihail Bumbu, preot paroh la Parohia Văleni, au fost reţinuţi pe data de 15 iunie, fiind acuzaţi că ar fi cerut bani sau funcţii pentru a nu face publice o serie de înregistrări video în care Corneliu Bârlădeanul ar apărea în ipostaze intime în compania unui fost elev de la Seminarul Teologic Huşi. Cei trei preoţi au fost ulterior plasaţi în arest la domiciliu.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Episcopia Hușilor susține peste 1.000 de copii de Crăciun

Marți, 18 decembrie, începând cu ora 16, peste 1.000 de copii, proveniți din parohiile rurale …

Gabriel Berca, fostul ministru de interne,eliberat condiționat de Tribunalul Vaslui

Magistraţii Tribunalului Vaslui au decis eliberarea condiţionată a fostului ministru de Interne, Gabriel Berca, condamnat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *