joi , 13 decembrie 2018, 04:26
Home / Local / Actualitate / Ziua Națională a Holocaustului, marcată la Bârlad

Ziua Națională a Holocaustului, marcată la Bârlad


Prefectul Eduard-Andrei POPICA și președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru BUZATU, au participat la prima conferință cu tema ”Ziua Națională de Comemorare a Holocaustului”.
Întâlnirea a fost organizată de Asociația “Constantin Hamangiu“ și a fost găzduită de Muzeul ”Vasile Pârvan”.
”Cu ocazia Zilei Naționale de Comemorare a Holocaustului în România, aduc un omagiu victimelor și îmi îndrept gândurile către supraviețuitori și rudele acestora. Astăzi, mai mult ca oricând, trebuie să respectăm valorile esențiale, precum libertatea, solidaritatea, egalitatea și nu în ultimul rând, toleranța”, a spus prefectul Eduard-Andrei POPICA.
Invitați la acest eveniment cultural-istoric au fost Liviu Beriș, președintele Asociației Evreilor din România-Victime ale Holocaustului, unul din puținii supraviețuitori ai Holocaustului și deputatul Silviu Vexler, reprezentantul Comunității Evreiești în Parlamentul României.
“Holocaustul reprezintă o culme a degenerării relațiilor umane. Eu la 13 ani am fost condamnat la moarte nu pentru ceea ce am făcut, ci pentru că m-am născut din părinți evrei. Au fost condamnați la moarte mii de oameni. Cred că nimeni pe lumea asta nu și-a ales părinții. Holocaustul a fost ordonat și aplicat de autoritățile române de la acea vreme. Are poporul român vreo vină? Nu, nu poporul român a ordonat aceste atrocități. Problema este că acestea trebuie supuse și judecății istoriei,” a declarat Liviu Beriș, care a vorbit celor prezenți despre cartea domniei sale “Holocaust-sub Guvernul Antonescu-Întrebări și răspunsuri“.
La dezbatere a fost prezent și deputatul Adrian Solomon, membru fondator al Asociației “Constantin Hamangiu“.
“Astăzi, am avut ocazia să-l ascultăm pe domnul Beriș despre Holocaustul care s-a întâmplat și în România. Toate aceste deportări în lagăre au fost pregătite temeinic și apoi lăsate în seama jandarmilor. În ideea mareșalului Antonescu, toți evreii erau bolșevici. Vinovații de serviciu ai istoriei au fost evreii”, a precizat deputatul Solomon.
Parlamentarul vasluian a prezentat câteva documente care atestă faptul că evreii erau atent supravegheați de autoritățile bârlădene de la acea vreme.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Regatul de gheață, pus în scenă la Grădinița nr.3 Vaslui

Grădinița nr.3 Vaslui a oferit imaginea sezonului de iarnă. Preșcolarii de la grupa mare și-au …

Palatul administrativ va fi supus unei expertize seismice

Consiliul Județean (CJ) Vaslui intenționează să realizeze o expertiză seismică asupra clădirii Palatului Administrativ. A …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *