miercuri , 23 ianuarie 2019, 01:05
Home / Local / Actualitate / Ultima strigare pentru „Prima chirie”

Ultima strigare pentru „Prima chirie”


Programul „Prima chirie” se anunța extrem de ambițios, menit să încurajeze angajarea tinerilor din țară și să stopeze exodul în străinătate. Având în vedere sumele puse în joc, se părea că proiectul va fi unul de anvergura celui cu „Prima casă”.
Concret, cei care se angajau la o distanță mai mare de 50 de kilometri de localitatea de domiciliu urmau să beneficieze de decontarea cheltuielilor de chirie și întreținere până la nivelul sumei de 900 de lei pe lună. Cum pentru foarte mulți tineri plata chiriei constituie un impediment major pentru a se angaja într-o altă localitate, se părea că această inițiativă va fi de mare ajutor pentru numeroase persoane, venind, totodată, și în sprijinul firmelor care nu găsesc forță de muncă pe plan local.
Toate păreau bune și frumoase, numai că, dacă toată lumea se aștepta la sute, chiar mii de cazuri, în județul nostru vorbim deocamdată doar de… două dosare! Și încă Vasluiul stă foarte bine în topul național, pentru că la nivelul întregii țări există doar 15 dosare! Care să fie explicația acestei crize?
În primul rând, informația nu a fost receptată în mod corect. Mulți tineri au înțeles că pot beneficia de acest ajutor de 900 de lei chiar dacă sunt angajați de mai multă vreme. Or, potrivit reglementărilor, sunt eligibili doar cei proaspăt angajați sau cu cel mult două luni vechime la data intrării în vigoare a programului.
Un alt impediment l-a constituit birocrația, mulți speriindu-se de faptul că trebuie să completeze nu mai puțin de 13 formulare, deși acest lucru nu necesita mai mult de 30 de minute. Totodată, unii nu aveau mutația făcută în cartea de identitate, așa că, din cauza atâtor obstacole, proiecul nu a mai avut aplicabilitatea scontantă, cel puțin pentru moment.
Sunt, totuși, motive de optimism, după cum spune Laura Toporăscu, purtătorul de cuvânt al Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă Vaslui: “În legatură cu prima chirie, deocamdată avem două solicitări. Noi nu am făcut nicio plată, pentru că banii se dau de la Agenția în raza căreia solicitantul își găsește locul de muncă și se mută în chirie. Cred că vor mai fi cereri, care se vor încadra în criteriile prevăzute. Nu vor fi foarte mulți solicitanți, dar se va simți o creștere”.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Bătaie între doi elevi la Liceul din Puiești

Liceul Tehnologic din Puiești este, din nou, în centrul atenției, cu un nou scandal. De …

Patru vasluieni, răniți într-un accident la Gâdinți

Patru victime au rezultat în urma accidentului care a avut loc în această dimineață, în …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *