joi , 29 octombrie 2020, 18:16
Home / Local / Actualitate / Poftiți la Festival!

Poftiți la Festival!


Organizatorii Festivalului Internaţional de Folclor “Hora din Străbuni”, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT), Consiliul Judeţean şi Primăria Vaslui, anunţă că și ediţia din acest an va fi una reprezentativă, fiind invitate ansambluri folclorice din nouă ţări: Armenia, Muntenegru, Vietnam, Turcia, Peru, Serbia, Spania, Georgia și Columbia.
Din Armenia a fost invitat Ansamblul de cântece și dansuri ”Araks”, fondat în 2006, în Harkov, activând pe lângă Consulatul Onorific al Republicii Armenia din Ucraina. În repertoriu este reflectată vechea civilizaţie armeană, nelipsind dansurile cu specific caucazian.
Un alt ansamblu reprezentativ este “Voldja” din Muntenegru, fondat în urmă cu 72 de ani şi care promovează tradiţiile, ritualurile şi obiceiurile muntenegrene. Are în palmares zeci de participări internaţionale.
Din Turcia, pe scenă va urca Grupul de dansuri tradiționale ”Istanbul Yeditepe”, creat acum nouă ani. La Vaslui, turcii vor acoperi artistic toate regiunile țării.
Un alt ansamblu cu vechime este “Peru Multicolor” din Lima, Peru. Vasluienii vor avea ocazia să admire un repertoriu muzical bogat, reflectând folclorul autentic peruan.
Spania vine la “Hora din Străbuni” cu Asociația Universitară de dans “El Candil” din Madrid, aflat în subordinea Universității Autonome din Madrid şi fondat în 1980.
Tradiţia sârbă va fi în prim-plan graţie Grupului “Zora” din Belgrad.
Pata de culoare o reprezintă prezenţa grupului “Estefania Caicedo” din Baranquilla, Columbia, și al Grupului ”Au Co” din Vietnam.
Din România, au fost invitate ansamblurile folclorice “Maramureșul” Baia Mare, “Mureșul” Tg.Mureş, ”Larisa și Marian Barbu” București, “Trandafir de la Moldova” Huşi şi “Lugojana” Lugoj. Vor fi prezente şi multe formaţii de dansatori din judeţ.
“Sper ca, duminică, 6 august, când vom trage linia, vasluienii să ne dea notele şi să ne mulţumească pentru ceea ce le-am oferit. Le mulţumesc celor care s-au preocupat de realizarea festivalului. Sunt convins că prieteniile legate la Vaslui vor fi de durată, iar vasluienii se vor bucura sufleteşte prin dans, cântec şi port”, a spus primarul Vasile Pavăl.
“Ne bucurăm că, în afară de municipiul Vaslui, evenimentele se vor petrece şi în alte localităţi. Două formaţii vor merge, în zilele de 3 şi 4 august, la Bârlad, la Negrești vor fi prezente alte trei formaţii, la Pădureni, pe 4 august, vor merge două ansambluri, iar la Huși, o formaţie va merge în ziua de sâmbătă”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.
La Festivalul “Hora din Străbuni” va fi prezent şi Marin Barbu, preşedintele Consiliului Internaţional al Organizatorilor de Festivaluri de Folclor România.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Autoturism și certificat de înmatriculare declarate furate din Franța, descoperite la Albița

Poliţiştii de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa au descoperit la controlul de …

Vitezomanii, amendați de polițiștii vasluieni!

Polițiștii vasluieni au intensificat acțiunile de control în trafic. În cadrul activităților au fost verificate …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *