joi , 22 octombrie 2020, 03:01
Home / Local / Actualitate / Invazie de străini la Vaslui

Invazie de străini la Vaslui


În „Hora din străbuni” de la Vaslui se vor prinde anul acesta armeni, vietnamezi, muntenegreni, turci, perueni, spanioli, sârbi, columbieni, georgieni și români, transformând-o într-o horă internațională a prieteniei. Festivalul, aflat la a V-a ediţie, va transforma vreme de cinci zile Vasluiul într-un centru multicultural, cu o atitudine non-conformistă și chiar exotică faţă de folclor.
„Noi la fel de bine puteam să organizăm acest eveniment, invitând doar ansambluri internaționale, așa cum se întâmplă în celelalte zece festivaluri CIOFF din România. Ne-am gândit să ne adresăm și să creăm starea de entuziasm asnamblurilor din județ. Este vorba despre participarea a 20 de ansambluri. Am organizat la Huși, în luna iunie, Festivalul Iei, special pentru a vedea nivelul la care se regăsesc aceste ansambluri. Sigur sunt foarte multe lucruri de pus la punct, dar la ceea ce vor vedea la alte ansambluri din alte zone geografice ale țării și de la cele din străinătate, sunt convins că vor putea sa crească”, a declarat Lucian Onciu, directorul Centrului Județean al Creației Populare și Culturii Tradiționale (CJCPCT) Vaslui.
De miercuri, vasluienii se vor bucura de artiştii din țară și străinătate, de obiceiurile și tradițiile lor, le vor admira costumele și vor afla poveștile din spatele cortinei.
„Ansamblul din Vietnam este un teatru național de stat. Vom vedea un spectacol de teatru-dans. Sper ca lumea să reziste. Sunt seri, cel puțin în prima zi, care se vor încheia la ora 24. Vom avea parada, în prima zi, care va începe la ora 17.30, iar de la ora 18, fiecare formație va evolua pentru un minut-un minut și jumătate în centrul civic. Începând cu ora 20 vom vedea un spectacol maraton, care va începe cu ansambluri din județ”, a spus Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui.
Primarul Vasile Pavăl susține că Vasluiul este pregătit să-și primească oaspeții, iar localnicii vor avea parte de cinci seri de neuitat.
”Vreau ca și dumneavoastră să transmiteți așteptările noastre către vasluieni, să îi asigurăm că vom fi atenți la orice detaliu. La final, ne dorim să tragem concluziile și să spunem că Vaslui e altceva sau Vasluiul a devenit o obișnuință ca în luna august să organizăm asemenea manifestări”, a spus primarul Vasile Pavăl.
Președintele Consiliului Județean, Dumitru Buzatu, susține că vrea să facă din Hora din Străbuni un reper în rândul festivalurilor de gen din România.
„Noi ne-am propus să facem un festival care să valorifice creația populară, în general cea din zona noastră, din România, chiar și din folclorul altor popoare. De aceea este bine să ne străduim să realizăm această manifestare la cele mai înalte cote”, a declarat Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui.
Festivalul ”Hora din Străbuni” se va desfășura în perioada 2-6 august, la Teatrul de Vară din Vaslui.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Un tânăr din Vaslui, în stare critică, după ce a căzut de la etaj

Ambulanța SMURD tip C1 (TIM), încadrată cu medic și un echipaj specializat din cadrul Detașamentului …

Un hușean a intrat cu mașina într-o conductă de gaze

Secția de pompieri Huși a intervenit cu o autospecială de stingere cu apă și un …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *