sâmbătă , 31 octombrie 2020, 02:54
Home / Local / Actualitate / Mii de concedii medicale

Mii de concedii medicale


In primele șase luni ale anului curent, angajatorii vasluieni au depus la Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) 2.083 de cereri pentru recuperarea sumelor aferente unui număr de 11.519 certificate de concedii medicale, însemnând 102.827 de zile, cu o valoare totală de 4.093.108 lei. Suma totală decontată până acum de instituție pentru concedii și indemnizații a fost de 3.495.000 de lei.
Aceste valori imense au reprezentat și motivul pentru care, de-a lungul timpului, unii angajatori au depus sesizări la CJAS Vaslui pentru a stabili veridicitatea certificatelor medicale acordate. Trebuie spus că, în cazul în care se stabilește că un asigurat nu era de fapt bolnav, medicul este direct responsabil de modul în care a prescris concediul medical.
„În cazul în care angajatorul are suspiciuni că un salariat primește necuvenit un concediu medical, poate sesiza CJAS. Noi putem efectua un control doar la medicul care a prescris acel concediu, că este din spital, specialist sau medic de familie. În condițiile în care, în urma controlului, se observă că toate actele sunt în regulă, noi nu avem ce să facem mai departe. Practic, dacă documentul respectiv nu a fost completat corect și complet, doar putem să sancționăm medicul. Sancțiunile aplicate de Corpul de control al CJAS pot fi date medicului, pentru eliberarea certificatelor de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare – amendă de la 5.000 la 10.000 de lei, respectiv angajatorului, pentru refuzul nejustificat de plată a indemnizațiilor sau calculul și plata eronată a acestora – amendă de la 2.500 la 5.000 de lei. Salariatului nu avem ce să-i facem. Până de curând, când ne confruntam cu astfel de situații, mergea un reprezentant al firmei angajatoare cu un inspector de-al nostru să-l verifice la domiciliu, dar această măsură a fost anulată”, a declarat Mihaela Chitariu, șefa CJAS Vaslui.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Evenimentele Drone&Girls și Roboții Ruginiști au obținut finanțare Meet and Code 2020!

Evenimentele de tehnologie “Meet and Code” 2020, organizate de prof. Carmen Chirițescu, de la Asociația …

Vaslui: Patru cutremure în doar câteva ore!

Patru cutremure de suprafaţă au avut loc azi noapte, în zona Moldovei – judeţul Vaslui, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *