marți , 26 martie 2019, 00:42
Home / Local / Actualitate / Ștefan cel Mare, cinstit la Podul Înalt

Ștefan cel Mare, cinstit la Podul Înalt


Prăzniurea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a fost și anul acesta un prilej de comemorare, dar și de sărbătoare, totodată, pentru vasluienii care au venit în număr mare la Podul Înalt, locul unde marele domnitor a devenit eroul creștinătății, turcii suferind o înfrângere zdrobitoare, unii cronicari ai vremii considerând cea mai mare înfrângere suferită de lumea islamului.
Ca în fiecare an, manifestările au debutat cu o slujbă de mulțumire, oficiată de protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, după care vicepreședinții Consiliului Județean, Ciprian Trifan și Vasile Mariciuc, alături de prefectul Eduard-Andrei Popica și subprefectul Mircea Gologan, au depus o coroană de flori.
La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a depus, la rândul său, o coroană de flori. Prezența lui la Podul Înalt se datorează unui proiect, intitulat Zilele Ștefaniene, demarat de Sânzâiene, când a fost hram la Suceava, și s-a încheiat de praznicul lui Ștefan cel Mare, la statuia ecvestră de la Băcăoani.
”Ne aflăm într-un loc încărcat de istorie, anul acesta împlinindu-se 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa. Istoria județului Vaslui este legată de personalitatea marelui voievod. Ștefan cel Mare și-a legat destinul de evoluția actualului județ, Curtea Domnească și Biserica ”Sf. Ioan Botezãtorul” fiind simboluri grăitoare a preocupărilor sale, pentru dezvoltarea zonei. Pentru noi, e o cinste și o onoare că locuim într-un județ care are ca simbol un nume ilustru”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.
Sărbătoarea de la Băcăoani s-a bucurat de susținerea Primăriei comunei Munteni de Jos, care a avut și sprijinul unor oameni de afaceri din zonă.
Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a fost partenerul Primăriei Munteni de Jos în prima parte a manifestării, fiind organizată, cu acest prilej, și o expoziție de arme din acea perioadă, admirată de cei prezenți. Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol artistic și foc de artificii.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Au început lucrările de asfaltare

Autoritățile din comuna Ștefan cel Mare anunță că au demarat investițiile de asfaltare a satului …

Accident spectaculos la Brodoc

Trei persoane au trăit un adevărat coșmar, după ce au fost victimele unui accident teribil, …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *