sâmbătă , 24 octombrie 2020, 03:15
Home / Local / Actualitate / Ștefan cel Mare, cinstit la Podul Înalt

Ștefan cel Mare, cinstit la Podul Înalt


Prăzniurea Sfântului Voievod Ștefan cel Mare a fost și anul acesta un prilej de comemorare, dar și de sărbătoare, totodată, pentru vasluienii care au venit în număr mare la Podul Înalt, locul unde marele domnitor a devenit eroul creștinătății, turcii suferind o înfrângere zdrobitoare, unii cronicari ai vremii considerând cea mai mare înfrângere suferită de lumea islamului.
Ca în fiecare an, manifestările au debutat cu o slujbă de mulțumire, oficiată de protopopul de Vaslui, Adrian Chirvase, după care vicepreședinții Consiliului Județean, Ciprian Trifan și Vasile Mariciuc, alături de prefectul Eduard-Andrei Popica și subprefectul Mircea Gologan, au depus o coroană de flori.
La eveniment a fost prezent și președintele Consiliului Județean Suceava, Gheorghe Flutur, care a depus, la rândul său, o coroană de flori. Prezența lui la Podul Înalt se datorează unui proiect, intitulat Zilele Ștefaniene, demarat de Sânzâiene, când a fost hram la Suceava, și s-a încheiat de praznicul lui Ștefan cel Mare, la statuia ecvestră de la Băcăoani.
”Ne aflăm într-un loc încărcat de istorie, anul acesta împlinindu-se 542 de ani de la victoria de la Podul Înalt, prin care Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, a învins armatele otomane conduse de Suleiman Pașa. Istoria județului Vaslui este legată de personalitatea marelui voievod. Ștefan cel Mare și-a legat destinul de evoluția actualului județ, Curtea Domnească și Biserica ”Sf. Ioan Botezãtorul” fiind simboluri grăitoare a preocupărilor sale, pentru dezvoltarea zonei. Pentru noi, e o cinste și o onoare că locuim într-un județ care are ca simbol un nume ilustru”, a spus prefectul Eduard-Andrei Popica.
Sărbătoarea de la Băcăoani s-a bucurat de susținerea Primăriei comunei Munteni de Jos, care a avut și sprijinul unor oameni de afaceri din zonă.
Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui a fost partenerul Primăriei Munteni de Jos în prima parte a manifestării, fiind organizată, cu acest prilej, și o expoziție de arme din acea perioadă, admirată de cei prezenți. Sărbătoarea s-a încheiat cu un spectacol artistic și foc de artificii.

Despre Ciprian Enache

Vezi şi

Primarul de Gârceni a depus jurământul: Sorin Scutelnicu a început de astăzi cel de-al doilea mandat în fruntea comunității!

Astăzi, Sorin Scutelnicu a preluat cel de-al doilea mandat de primar al comunei Gârceni. La …

CSM Vaslui a obținut o victorie importantă în fața CSM Bacău, scor 29-27

CSM Vaslui a obținut cel de-al doilea succes stagional în Liga Zimbrilor, trecând de CSM …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *